Dijsselbloem verdeelt Kamer over stage

DEN HAAG - Eén dag na haar rapport zorgt de onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen al voor verdeeldheid in de Tweede Kamer.Regeringspartijen en de oppositie staan lijnrecht tegenover elkaar over de uitspraak van commissievoorzitter Jeroen Dijsselbloem dat de maatschappelijke stage een klassiek voorbeeld is van hoe het niet moet.

Volgens Dijsselbloem deelt de verplichte maatschappelijke stage alle kenmerken van de mislukte vernieuwingen in het onderwijs in de jaren negentig. Zo is die bedacht vanuit een ideologie, kan ze rekenen op brede politieke steun en werd ze afgesproken in het regeerakkoord. Bovendien vindt de commissie dat de overheid zich niet moet bemoeien met de manier waarop scholen lesgeven.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt is van mening dat het commentaar niet opgaat voor de maatschappelijke stage, die vanaf 2011 voor iedere middelbare scholier verplicht wordt gesteld. Ze zegt dat zowel scholen als leerlingen daarover enthousiast zijn, en vindt steun bij een meerderheid van de Tweede Kamer.

VVD, GroenLinks en D66 stellen dat Dijsselbloem nou juist waarschuwt voor vernieuwingen die op brede steun kunnen rekenen. Zij vinden dat Van Bijsterveldt eerst het nut van de maatschappelijke stage moet aantonen. Samen met Kamerlid Margo Kraneveldt van de PvdA stelt Van Bijsterveldt dat dit wel degelijk duidelijk is gemaakt.

GroenLinks haalt verder het commentaar van Dijsselbloem aan dat uren die leerlingen besteden aan de maatschappelijke stage, niet moeten worden meegerekend in de minimumnorm voor het aantal lesuren. ''Het moet echte onderwijstijd zijn', stelt Kamerlid Tofik Dibi.

Van Bijsterveldt verdedigt zich door te stellen dat de scholen juist wilden dat zij deze uren konden meerekenen in de minimumnorm. Zij lopen te hoop tegen de hoogte van deze norm.

GroenLinks is het wel eens met een voorstel van het CDA om de uren die jongeren al als vrijwilliger werken, af te trekken van hun verplichting om op maatschappelijke stage te gaan. Dit voorstel kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer, omdat ook PvdA en ChristenUnie zich erachter scharen. (ANP)<

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden