Dijsselbloem: rekensom naheffing lijkt goed

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën lijkt overtuigd van de juistheid van de berekeningen van het Europees statistisch bureau Eurostat over de omvang van de economieën van de EU-landen. Dat blijkt uit een brief van de minister aan de Tweede Kamer. De rekensommen leidden tot forse naheffingen voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Jeroen Dijsselbloem (r) Beeld epa
Jeroen Dijsselbloem (r)Beeld epa

Dijsselbloem heeft steeds gezegd dat als de cijfers en berekeningen kloppen, Nederland de naheffing van ruim 642 miljoen euro zal betalen. Hij heeft nu gekregen wat hij eiste: inzage in de precieze cijfers van Eurostat. Dat brengt de minister tot de conclusie: 'Op basis van een eerste analyse van de vandaag verstrekte gegevens is ons voorlopige oordeel dat de berekening van de afdrachten correct is.'

Met een definitief oordeel komt hij nog voor het Kamerdebat komende donderdag.

Meer achtergrond

In het rapport van Eurostat wordt volgens Dijsselbloem geoordeeld dat de door de EU-landen aangeleverde statistische cijfers 'voldoende betrouwbaar, vergelijkbaar en uitputtend' zijn. Dijsselbloem heeft de informatie (55 pagina's) die hij van Eurostat heeft gekregen, doorgestuurd naar de Kamer. De gegevens geven volgens de minister ook meer achtergrond over de herkomst van de grote onderlinge verschillen. Nederland moet 642 miljoen betalen, de Britten 2,1 miljard, maar landen als Duitsland en Frankrijk krijgen grote bedragen terug.

De EU-landen hebben vorige week afgesproken dat de landen die na moeten betalen, dat in termijnen kunnen doen, mits het hele bedrag volgend jaar september maar is overgemaakt aan Brussel.

Jeroen Dijsselbloem Beeld epa
Jeroen DijsselbloemBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden