Dijsselbloem: redding Cyprus geen blauwdruk maar specifiek geval

Cyprus is een specifiek geval en er is geen sprake van modellen of 'blauwdrukken'. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft dat maandag in een verklaring laten weten.

Bewerkt door Redactie
Jeroen Dijsselbloem zegt iets tegen IMF-baas Christine Lagarde. Beeld AFP
Jeroen Dijsselbloem zegt iets tegen IMF-baas Christine Lagarde.Beeld AFP

Aanleiding voor de verklaring is de commotie die was ontstaan door een interview dat Dijsselbloem maandag had gegeven aan persbureau Reuters en aan de Financial Times. Daarin was sprake van het reddingsplan voor Cyprus als blauwdruk voor de rest van de Europese bankensector. De interviews bij Reuters en FT leidden tot een daling van de Europese effectenbeurzen. Vooral de financiële aandelen daalden hard.

'Cyprus is een specifiek geval met uitzonderlijke uitdagingen die de reddingsmaatregelen vroegen waarover we het gisteren eens zijn geworden. Macro-economische aanpassingsprogramma's zijn maatwerk voor de situatie waar het betreffende land zich in bevindt en modellen of blauwdrukken worden niet gebruikt', aldus de verklaring van Dijsselbloem.

Pijn
in het interview met Reuters zegt Dijsselbloem onder meer: Wat we afgelopen nacht hebben gedaan is wat ik noem het terugbrengen van risico's', zei hij. 'Als er een risico is in een bank, zou onze eerst vraag moeten zijn: wat gaan jullie bij de bank eraan doen? Als de bank het niet kan oplossen, praten met de aandeelhouders en obligatiehouders en als dat nodig is de niet verzekerde spaarders.'

Dijsselbloem geeft volgens Reuters in het interview toe dat dit een nieuwe strategie is binnen de Eurozone. Een neveneffect moet zijn dat het Europese noodfonds niet gebruikt gaat worden om banken te herkapitaliseren. 'De aanpak moet zijn om de banken in de banken eerst aan te pakken, voordat gekeken wordt naar publiek geld. Banken moeten in principe in staat zijn zichzelf te redden, of tenminste zichzelf te herstructureren of zichzelf zoveel mogelijk te herkapitaliseren. Volgens Dijsselbloem zal dit leiden tot een nieuw risicobesef bij investeerders. 'Die zullen realiseren dat het nemen van risico's misschien pijn kan doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden