Dijsselbloem overlegt met coalitiepartners - en hier gaat het over

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën praat sinds 13.00 uur met de fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) en de financieel specialisten van beide regeringsfracties Mark Harbers en Henk Nijboer.

VD-fractievoorzitters Halbe Zijlstra (2e L) en VVD-Kamerlid Mark Harbers (R) komen aan bij het Ministerie van Financien voor een gesprek met minister van Financien Jeroen Dijsselbloem. Beeld anp

Hij overlegt met hen over een nieuw voorstel dat hij later in de middag wil voorleggen aan de oppositiefracties CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50PLUS. Dat overleg - waarbij ook Harbers en Nijboer aanwezig zijn - zou om 14.30 uur beginnen.

Woensdagavond sprak de top van het kabinet urenlang met D66-leider Alexander Pechtold. Waarom hij in zijn eentje was uitgenodigd in het Torentje, is niet duidelijk. Na afloop lieten betrokkenen zich in positieve termen uit, maar deden geen mededelingen over de inhoud.

Het kabinet zoekt steun bij de oppositie voor zijn plannen voor volgend jaar, omdat het in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.

Versnelde ingreep ontslagrecht
Met Pechtold zou in het Torentje onder meer gesproken zijn over het versnellen van de geplande ingreep in het ontslagrecht. Volgens het sociaal akkoord dat het kabinet in april met vakbonden en werkgevers heeft gesloten, gaat die maatregel pas in 2016 in. D66 wil dat dat eerder gebeurt, omdat dat goed zou zijn voor de arbeidsmarkt en economie.

Ook de verlaging van de maximale WW-duur wil Pechtold naar voren halen. Volgens het sociaal akkoord zou deze maatregel eveneens in 2016 moeten ingaan. De FNV heeft eerder laten weten niet te zullen accepteren dat deze ingangsdatum vervroegd wordt.

Meerderheid in de Senaat
Het kabinet heeft niet voldoende aan alleen steun van D66, omdat die partij in de Senaat onvoldoende zetels heeft om tot een meerderheid te komen. Er is in dat geval dus ook een akkoord nodig met GroenLinks of met de twee kleine christelijke partijen. Het CDA heeft wel genoeg zetels voor een meerderheid in de Eerste Kamer, maar deze partij stelt zich tot dusver weinig toeschietelijk op.

 
Met Pechtold zou in het Torentje onder meer gesproken zijn over het versnellen van de geplande ingreep in het ontslagrecht.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden