Column

Dijsselbloem is een ramp voor Europa

Jeroen Dijsselbloem kan het voorzitterschap van de Eurogroep nauwelijks meer ontgaan. Dat is geen kattenpis. Sinds de crisis is dit overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolidstaten uitgegroeid tot een agendabepalend gremium. Nu ken ik Dijsselbloem als een intelligente, integere politicus, maar deze benoeming dankt hij vooral aan wat hij niet is: geen Duitser, geen Franzoos, geen knoflooketer, geen alcoholist en - vooral - geen Jan Kees de Jager.

Aan het vaderlandse commentariaat is dat niet besteed. Die hebben Dijsselbloems kandidatuur aangegrepen voor een fijn revanchistisch feestje. Van NRC tot Parool, van Nieuwsuur tot Pauw & Witteman, van Marike Stellinga tot Martin Visser heeft het journaille de aanstaande benoeming gebruikt om een lange neus te trekken naar Rutte I.

Na de diplomatieke winter van Wilders wordt Nederland in Brussel eindelijk weer voor vol aangezien, blaast het een partijtje mee, doen Nederlandse standpunten er weer toe. Wilders is weg, de luiken zijn geopend, Nederland kijkt weer over de dijken, het navelstaren is afgelopen - dat werk.

Het bontst maakte Bert Wagendorp het in de Volkskrant. Niet alleen voegde hij zich met merkbaar genoegen in het koor van revanchisten - 'eindelijk weer eens een Nederlander die internationaal doorbreekt'. Hij wist er ook een frontale aanval op de benepenheid van SP'er Harry van Bommel uit te persen, wiens kritiek hij - met een beroep op de nieuwe tijdgeest - typeerde als 'dwarsliggen, tegenhouden en nee roepen'. Oftewel, Van Bommel maakte zich met zijn azijngezeik op dit nationale feestje van europeanisme alleen maar belachelijk.

En precies daar gaat het fout. Want nee Bert, niet Van Bommels kanttekeningen zijn benepen, jouw eigen revanchisme is dat. Niet alleen kraait je column van die Calimerovreugde over een rotkruimel die van de grotemensentafel flikkert, die typerend is voor een klein land. Belangrijker is dat het er geen zier toe doet of Dijsselbloems benoeming goed is voor Nederland of niet. Waar het om gaat, is of zijn benoeming goed is voor de eurozone. En het antwoord daarop luidt - helaas - driewerf nee. Dijsselbloem is een ramp voor Europa.

Ik heb ooit gehoopt dat de PvdA met haar keynesiaanse programma Europa zou gaan redden. Samsom voor de verkiezingen: 'We gaan in Brussel een groeicoalitie smeden.' Sinds 12 september weet ik beter: sociaaldemocraten deinzen er niet voor terug hun eigen achterban te offeren aan de verarmingsmachine die eurozone heet. In ruil voor wat macht en invloed.

Dat heeft Van Bommel beter in de smiezen dan het vaderlandse journaille. Toch teleurstellend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden