Dijsselbloem: het tij is gekeerd

"Het tij is gekeerd. We hebben weer vaste grond onder de voeten. We kunnen weer verder vooruitkijken en investeren in kansen voor mensen." Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdagmiddag bij de aanbieding van de miljoenennota 2017 in de Tweede Kamer.

Minister Asscher, premier Rutte en minister Dijsselbloem tijdens de troonrede op Prinsjesdag Beeld anp
Minister Asscher, premier Rutte en minister Dijsselbloem tijdens de troonrede op PrinsjesdagBeeld anp

Nederland staat er na een aantal zware jaren weer beter voor. Publieke voorzieningen, zoals onderwijs, zorg en sociale zekerheid, blijven door hervormingen van het kabinet ook voor toekomstige generaties betaalbaar, aldus de minister.

De economische groei komt in 2017 naar verwachting uit op 1,7 procent. De overheidsfinanciën zijn verbeterd. Het overheidstekort voor volgend jaar wordt geschat op 0,5 procent, ver onder de Europese limiet van 3 procent. Tijdens het dieptepunt van de crisis in 2009 was het nog ruim 5 procent.

Staatsschuld daalt
Ook de staatsschuld daalt volgend jaar verder naar 62 procent van het bruto binnenlands product. Het gaat om een schuld van omgerekend 26.000 euro per Nederlander.

Door die ontwikkelingen is er ruimte om 1,1 miljard euro vrij te maken voor de koopkracht, "zodat alle groepen - mensen met een baan of een uitkering of gepensioneerden - profiteren van de verbeterde economische situatie.'' Daarnaast wordt 1,5 miljard uitgetrokken voor veiligheid, onderwijs en zorg.

Oppositie
Oppositiepartijen ergeren zich aan het volgens hen te positieve beeld dat dinsdag is geschetst in de troonrede. De teneur hierin was dat Nederland de financiële crisis te boven is gekomen en ons land weer een sterk land is in een instabiele wereld.

Alexander Pechtold van D66 hoort te veel gejuich. "Er zijn nog steeds hartstikke veel werklozen, twee keer zoveel als voor de crisis." Helemaal boos is hij over een bezuiniging voor 200 miljoen op scholen. "D66 doet een keertje niet mee, en er wordt weer bezuinigd op scholen."

Zijn PVV-collega Geert Wilders spreekt van een fata morgana van een kabinet in een sprookjeswereld. "Dit kabinet heeft alle immigratie- en asielrecords gebroken, onveiligheid gebracht, Poelenburg gecreëerd en de Nederlanders vreemden in eigen land gemaakt."

Wat gaat er veranderen?

Prinsjesdag bracht dit jaar de boodschap dat bijna iedereen er volgend jaar op vooruit gaat. Wat gaat er volgend jaar veranderen en wat niet voor de burger?

- werkenden zien de koopkracht met 1,1 procent toenemen

- uitkeringsgerechtigden hebben gemiddeld ook 1,1 procent meer te besteden

- de stijging voor gepensioneerden is gemiddeld 0,7 procent

- de huur- en zorgtoeslag stijgen

- voor werkende ouders wordt de kinderopvang goedkoper

- voor ouders met een laag inkomen stijgt het kindgebonden budget voor het eerste en tweede kind

- voor kinderen in arme gezinnen komt er hulp in natura (van zwemles tot fiets) van in totaal 100 miljoen euro

- om de arbeidskansen van werklozen te verbeteren gaat het uwv meer persoonlijke dienstverlening geven

- het minimumjeugdloon voor jongeren tussen 21 en 23 gaat richting het normale minimumloon

- het eigen risico in de zorg gaat niet omhoog en blijft 385 euro

- de premie voor de basisverzekering stijgt nauwelijks, met 3,50 euro per maand, verwacht VWS

- de eigen bijdrage voor zorg en ondersteuning die chronisch zieken en gehandicapten via de gemeenten ontvangen, gaat omlaag. Vooral alleenverdieners met een chronisch zieke partner hebben hier voordeel van

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden