Dijsselbloem heeft vertrouwen in Cypriotisch onderzoek naar crisis

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil geen apart onafhankelijk onderzoek naar de crisis op Cyprus. Hij heeft vertrouwen in de Cypriotische onderzoekscommissie die de crisis op het eiland gaat reconstrueren en daarin onder meer zal kijken naar miljoenen die van banken zijn weggesluisd. Dat zei Dijsselbloem vandaag in de Tweede Kamer.

Minister Dijsselbloem van Financiën in de Tweede KamerBeeld anp

De minister van Financiën, die in Brussel optreedt als voorzitter van de Eurogroep, kreeg van zowel coalitie- als oppositiepartijen de aansporing bovenop het Cypriotische onderzoek te zitten. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemde Dijsselbloem 'afwachtend'. VVD'er Mark Harbers vroeg zich af of het onderzoek niet sneller kan. SP en PVV hebben geen enkel vertrouwen in de Cypriotische capaciteit om onderzoek naar het eigen falen te doen. PVV-Kamerlid Tony van Dijck: 'Alles wordt bedekt met mantel der liefde. De schoonzoon van de huidige premier heeft 21 miljoen weggesluisd. Geloof me, ze pakken dat niet zelf aan.'

Dijsselbloem weersprak de zorgen van de Kamer. 'Europa neemt de boel niet over. Ik vind dat ten principale de Cypriotische regering en de Cypriotische centrale bank zelf moeten optreden, zij zijn verantwoordelijk.' De Cypriotische instanties zijn goed in staat kritisch naar zichzelf te kijken, meent Dijsselbloem. Juist daar zag hij een verschil tussen de mening van de PVV en die van hemzelf. 'Ik werk op basis van vertrouwen in de Cypriotische instanties, u heeft dat niet', zei hij tegen PVV-Kamerlid Tony van Dijck.

Volgens de minister is de stemming op Cyprus inmiddels veranderd. De verontwaardiging van Cyprioten richt zich niet enkel meer naar buiten, naar de Europese Unie, maar ook naar binnen, naar het falen van de eigen bankensector en autoriteiten. 'De boosheid over wat er is gebeurd, is daar groter dan in Nederland.' Dijsselbloem beloofde in de Eurogroep de vinger aan de pols te zullen houden en ervoor te zullen pleiten dat de trojka van Europese Commissie, IMF en ECB betrokken zal zijn bij het Cypriotische onderzoek.

Lening
Over het steunpakket aan Cyprus zei de minister dat de lening in elk geval niet hoger dan 10 miljard euro zal zijn. De Eurogroep is tegen een hogere lening omdat dan de Cypriotische staatsschuld niet meer houdbaar zou zijn. 'Of de lening lager uitvalt, dat zullen we zien.' De Kamer wilde ook weten hoe veel tijd nodig is om de Cypriotische bankensector te hervormen. De minister zei dat het waarschijnlijk nog enkele jaren zal duren om de balansen van de Cypriotische banken weer op orde te krijgen.

Half april zal de memorandum of understanding (MoU of overeenkomst) er zijn op basis waarvan Cyprus zijn economie zal gaan hervormen. In de tweede helft van april kan de Tweede Kamer hierover weer debatteren en moet het Nederlandse parlement hierover stemmen. Het Europese noodfonds ESM zal op zijn vroegst eind april beslissen, op basis van de MoU, over de voorwaarden van de leningen aan Cyprus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden