Dijsselbloem: geen commissie woekerpolissen

Er komt geen nationale commissie die de woekerpolisaffaire voor eens en altijd moet afronden, zoals de Consumentenbond heeft voorgesteld. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vandaag gezegd in een Kamerdebat.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Beeld anp
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.Beeld anp

'Tot mijn spijt, want ik zou graag een nationale commissie instellen om de rommel op te ruimen. Maar het is te complex en het gaat gewoon niet lukken', zei Dijsselbloem.

In de woekerpolisaffaire werden in de jaren negentig tussen de 6 en 7 miljoen producten verkocht, die mensen vaak veel geld kostten. Nog altijd zijn veel mensen niet gecompenseerd en is het zogenoemde 'ontwoekeren' niet afgerond.

Dijsselbloem stelde in het Kamerdebat dat een nationale commissie alleen kan werken als alle verzekeraars en gedupeerden zich van tevoren committeren aan de uitkomst. 'Zover reikt mijn macht niet', zei de minister. Zo'n commissie kan nooit iedereen tevreden stellen en zal mensen er niet van weerhouden door te procederen. 'De weg naar de rechter blijft altijd open staan.'

'Wanstaltige vertoning'
De Tweede Kamer toonde zich bijzonder chagrijnig over het tempo waarin de affaire door verzekeraars en adviseurs wordt aangepakt. Een 'wanstaltige vertoning', zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. De voorzitter van de Kamercommissie turfde in het debat 27 keer het woord teleurstellend of onbevredigend. Dijsselbloem waarschuwde de Kamer dat de frustratie nog wel even zal blijven.

Hij betoogde dat er steeds meer manieren komen om de verzekeraars onder druk te zetten. Zo moeten verzekeraars cijfers gaan publiceren over wat ze doen aan het oplossen van de nog openstaande woekerpolissen. Ook kijkt beurswaakhond AFM of de adviezen van verzekeraars aan gedupeerden om de polis op te lossen op orde zijn. Verzekeraars moeten die adviezen kosteloos aanbieden.

'NN schikte met politie wegens fouten'
De Consumentenbond suggereert ten onrechte dat een groep politieambtenaren met een woekerpolis van Nationale-Nederlanden (NN) een betere compensatieregeling heeft gehad dan andere klanten. Het gaat hier echter om een schikking die werd getroffen omdat er door NN fouten waren gemaakt. Dat zei een woordvoerster van NN vandaag.

De Consumentenbond en claimorganisatie Wakkerpolis onthulden gisteravond dat honderden en mogelijk duizenden politiemensen in 2011 een veel hogere compensatieregeling kregen dan honderdduizenden andere klanten met een soortgelijke beleggingsverzekering. Hierover sloot de verzekeraar een akkoord met de Nederlandse Politiebond.

Volgens de woordvoerster besloot NN tot een schikking omdat 'er door ons fouten waren gemaakt'. Die betroffen 'onhandige uitspraken' van een toenmalige medewerker van NN en de tussenpersoon 'over de verwachte opbrengsten' van de beleggingsverzekeringen. De vergelijking met de compensatieregeling die NN trof met alle andere klanten gaat volgens haar mank. 'Dit is een apart geval.'

De Consumentenbond bestrijdt dat. Dergelijke onhandige uitspraken zijn volgens de organisatie tegen veel meer klanten gedaan. 'Het was eerder regel dan uitzondering.'

Onacceptabel
Directeur Bart Combée van de Consumentenbond vindt de handelwijze van NN onacceptabel. 'Honderdduizenden consumenten zijn door NN afgescheept met geen of een schamele compensatie. Een groep politieambtenaren krijgt achter de rug van de rest van de klanten om echter wel waar ze recht op hebben. NN creëert zo een enorme rechtsongelijkheid', aldus Combée.

De Consumentenbond bereidt samen met Wakkerpolis een collectieve procedure voor tegen de verzekeraar om een hogere vergoeding te krijgen. Daarin zal 'deze ongelijke behandeling' aan de orde worden gesteld, aldus advocaat Adriaan de Gier van Wakkerpolis.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ging vandaag in een debat in de Tweede Kamer in op de schikking die NN heeft getroffen. Dijsselbloem heeft niets tegen maatwerk voor bepaalde groepen of individuen en hij kan NN niet dwingen de private overeenkomst openbaar te maken, zo maakte hij duidelijk.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden