Dijsselbloem: financiële sector versterkt door stresstest

De Europese financiële sector is versterkt uit het Europese bankenonderzoek gekomen. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt dat in een eerste reactie op de tests door de Europese Centrale Bank van 130 grote Europese banken.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Beeld anp
Minister van Financiën Jeroen DijsselbloemBeeld anp

Volgens Dijsselbloem hebben de banken de afgelopen periode geanticipeerd op de test door alvast extra kapitaal op te halen. Hierdoor is de Europese financiële sector versterkt. Dat neemt niet weg dat hij toch ook waarschuwt: 'Het blijft echter zaak om alert te blijven op mogelijke kwetsbaarheden in het Nederlandse, maar ook Europese bankenlandschap.'

Dijsselbloem constateert dat de Nederlandse bankbalansen goed door de doorlichting van de ECB zijn gekomen. Met de test heeft de ECB goed zicht gekregen op de kwaliteit en schokbestendigheid van de banken. Dat vergroot de transparantie, maakt banken vergelijkbaar en is daarmee een belangrijk onderdeel voor de volgende stap in de Europese bankenunie op 4 november.

'Nederlandse banken hebben de afgelopen jaren de nodige maatregelen genomen om hun kapitaalspositie te verstevigen door onder meer risico's af te bouwen en door winstinhouding de balans te versterken. Dat zien we vandaag terug in de resultaten', aldus de minister.

DNB

Ook DNB is tevreden. De Nederlandse banken hebben hun balansen goed op orde, meent de toezichthouder.

'Wat er aan afboekingen is gevonden is beperkt en is goed te dragen', zei DNB- toezichtsdirecteur Jan Sijbrand over de resultaten van de Nederlandse financiële instellingen. De ECB vond bij de Nederlandse banken voor 3,8 miljard euro aan posten die moeten worden afgeschreven.

Dat is het op vier na hoogste bedrag in de eurozone. Nederland heeft ook de op vier na grootste bankensector van de eurolanden. 'Dit is geen slechte positie', zei Sijbrand. 'Als je zo diep graaft als de ECB, vindt je altijd wel wat.'

De ECB is strenger dan accountants zijn, benadrukte Sijbrand. Hij verwacht dat de banken uiteindelijk ongeveer 20 procent van het bedrag van 3,8 miljard euro in hun boeken moeten afschrijven. De rest betreft te voorziene toekomstige verliezen, die volgens de boekhoudregels niet direct moeten worden afgeschreven.

Veruit de grootste verschillen tussen de waardes die banken in hun boeken hadden staan en de inschattingen van de ECB ontstonden bij bedrijfsleningen van Rabobank en ING. Bij die banken ziet de centrale bank ook grotere risico's bij het commercieel vastgoed. Sijbrand zei dat de hypotheekleningen relatief ongeschonden door het onderzoek kwamen.

Bij Rabobank zorgde het boekenonderzoek binnen de Nederlandse groep onderzochte banken voor de grootste afwaardering van de kapitaalbuffers. Volgens Sijbrand kunnen daar echter geen conclusies aan worden verbonden. 'Hun buffer gaat van heel veel naar veel', zei hij. 'Rabo is nu eenmaal een grote bank, die vooral groot is in Nederlandse segmenten van de markt.'

Overzicht van 25 gezakte banken

25 van de 130 grootste Europese banken zijn gezakt voor het diepgravende onderzoek en de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB). Daarvan zijn er nu 13 nog te zwak om een nieuwe crisis te doorstaan. Hieronder een overzicht van de 25 gezakte banken. Tussen haakjes het tekort dat de 13 banken nog hebben.

Eurobank (1,8 miljard euro), Monte dei Paschi di Siena (2,1 miljard euro), National Bank of Greece (900 miljoen euro), Banca Carige (800 miljoen euro), Banco Comercial Português (1,2 miljard euro), Oesterreichischer Volksbanken-Verbund (900 miljoen euro), permanent tsb (900 miljoen euro), Banca Popolare di Milano (200 miljoen euro), Banca Popolare di Vicenza (200 miljoen euro), Dexia (300 miljoen euro), Hellenic Bank (200 miljoen euro), Nova Ljubljanska banka (30 miljoen euro), Nova Kreditna Banka Maribor (30 miljoen euro).

Cooperative Central Bank, Bank of Cyprus, Veneto Banca, Banco Popolare, Piraeus Bank, Credito Valtellinese, Banca Popolare di Sondrio, Münchener Hypothekenbank, AXA Bank Europe, C.R.H. - Caisse de Refinancement de l'Habitat, Banca Popolare dell'Emilia Romagna, Liberbank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden