Update

Dijsselbloem: angst IMF voor Europese recessie overdreven

De eurozone dreigt zonder het juiste economische beleid opnieuw in een recessie te verzeilen, zei IMF-topvrouw Christine Lagarde vandaag bij de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. Volgens Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep en Nederlands minister van Financiën, zijn haar zorgen echter overdreven.

Jeroen Dijsselbloem. Beeld anp

Volgens het IMF is de kans op een nieuwe recessie in de eurozone de afgelopen maanden gegroeid tot circa 40 procent. Daarmee wordt het risico van economische krimp twee keer zo groot ingeschat als in het voorjaar. 'Het is een serieus gevaar, maar als zowel de landen met tekorten als die met overschotten de juiste stappen nemen, kan het worden voorkomen', stelde Lagarde.

Hervormingen die de economie versterken blijven daarbij noodzakelijk, stelde Lagarde. Daarnaast wees zij nogmaals op de positieve rol die investeringen in infrastructuur kunnen spelen. Een land als Duitsland zou zijn groei zowel op korte als lange termijn kunnen stimuleren via grote infrastructuurprojecten, vindt het IMF.

IMF-topvrouw Christine Lagarde. Beeld ap

Tegenvallende Duitse cijfers

De afgelopen dagen kwamen vooral uit Duitsland tegenvallende economische cijfers. Zo ging de productie van de industrie er in augustus sterk achteruit en nam de Duitse export in die maand stevig af. Daarmee nam de kans toe dat Europa's grootste economie in het derde kwartaal opnieuw is gekrompen.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gaf in Washington echter aan dat er geen sprake is van een recessie in Duitsland. Een recessie wordt over het algemeen gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp. In het tweede kwartaal ging de Duitse economie voor het eerst in ruim een jaar achteruit.

Schäuble liet weten dat Duitsland in samenwerking met de Europese Commissie onderzoekt welke mogelijkheden er zijn voor investeringen. De aankomende voorzitter van de commissie, Jean-Claude Juncker, wil de komende jaren zorgen voor 300 miljard euro aan extra investeringen in de EU.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Beeld afp

Dijsselbloem: 'zorgen zijn overdreven'

Volgens de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zijn de zorgen overdreven. Hij noemde de waarschuwingen voor een eventuele nieuwe recessie 'te somber'.

'De meeste landen hebben veel maatregelen genomen en in de meeste landen trekt de groei aan. De cijfers zijn daarom niet zorgwekkend, we weten wat me moeten doen', zei Dijsselbloem.

De minister wees Frankrijk en Italië aan als landen die achterlopen bij de hervorming van hun economie. 'Zij hebben nu wel regeringen die meer willen doen', stelde hij. 'Laten we hopen dat ze genoeg uithoudingsvermogen hebben.'

De roep om nog meer steunmaatregelen van de Europese Centrale bank (ECB) toont volgens Dijsselbloem aan dat er te weinig geduld is met de eurozone. 'De nieuwe maatregelen gaan de komende maanden in, laten we afwachten hoe dat uitpakt. Wie zegt dat het niet genoeg is, weet niet waarover hij praat, we moeten eerst de effecten afwachten.'

Geen ruimte voor investeringen

De eurogroepvoorzitter benadrukte dat de Europese begrotingsregels niet toestaan dat tekorten tijdelijk de norm overschrijden vanwege investeringen om de economie te stimuleren. 'Dat moet ook zo blijven'', stelde hij. 'Je kunt nog zulke mooie plannen hebben, maar die investeringen komen uiteindelijk bovenop de schuld, terwijl ze zich maar langzaam terugverdienen.'

Nederland heeft volgens de minister zelf geen ruimte op de begroting voor extra investeringen in infrastructuur. 'Daarbij ligt onze infrastructuur er ook prima bij en bereiken onze uitgaven daaraan dit jaar al een recordniveau.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden