Dijsselbloem: 3 procent loslaten is onverstandig

Het kabinet houdt voor 2014 vast aan de Europese 3-procentsnorm voor het begrotingstekort. Het zou onverstandig zijn de norm los te laten, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Beeld REUTERS
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.Beeld REUTERS

'Het kan niet zo zijn dat we begin 2013 al besluiten om het saldo in 2014 te laten varen. Dat zou mijn eer te na zijn en onverstandig zijn', zei Dijsselbloem tegen RTLZ. Hij wees er op dat de huidige recessie geen klein of tijdelijk dipje is, maar 'structureel welvaartsverlies'. Dat maakt het onvermijdelijk dat ook de overheid haar uitgavenpatroon aanpast.

'Eén keer mag'
Ook minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zei dinsdag dat het kabinet in 2014 vasthoudt aan de begrotingsnorm. Eigenlijk had dit jaar het tekort volgens EU-afspraken al op 3 procent horen uit te komen, maar met toestemming van Brussel is het kabinet daarvan afgeweken. Maar dat kan volgend jaar niet nog een keer, aldus Asscher. 'Eén keer mag het, twee keer niet.'

Ook de VVD hecht er sterk aan dat volgend jaar wordt voldaan aan de limiet van 3 procent, zei fractievoorzitter Halbe Zijlstra dinsdag. 'Wij willen geen schulden neerleggen bij toekomstige generaties.'

PvdA-leider Diederik Samsom zei ook dat de 3-procentsnorm voor 2014 niet is losgelaten. 'Dit jaar overschrijden we de norm ruim. Volgend jaar ziet de economie er als het goed is beter uit en dan is het verstandig om een begin te maken met het terugdringen van het begrotingstekort. Zoals we ook hebben afgesproken', zei hij. Hij weigerde te zeggen of het tekort per se weer onder de 3 procent moet liggen, zoals de coalitie in maart heeft afgesproken.

Druk
Achter de schermen groeit de druk op de VVD en op premier Rutte om niet alleen dit jaar maar ook volgend jaar minder te bezuinigen dan gepland, zo meldde de Volkskrant zaterdag. De vakbeweging pleit daarvoor in de onderhandelingen over nieuwe miljardenbezuinigingen. Zelfs bij de werkgevers lijkt enige steun te bestaan voor het loslaten van de 3-procentslimiet.

Afgelopen zaterdag zeiden oud-VVD-leiders Hans Wiegel, Ed Nijpels en Jozias van Aartsen dat het kabinet niet moet vasthouden aan de Europese norm als dat schadelijk is voor de economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden