Dijksma wil snel praten over verdere groei Schiphol

Er moet snel worden overlegd tussen luchtvaartsector en omwonenden over een verdere groei van Schiphol.

Herman Stil
Vliegtuig boven het Rijksmuseum. Schiphol groeit zo snel, dat de grenzen al dit jaar in zicht komen. Beeld Maarten Brante
Vliegtuig boven het Rijksmuseum. Schiphol groeit zo snel, dat de grenzen al dit jaar in zicht komen.Beeld Maarten Brante

Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Luchtvaart vrijdag in vakblad Zakenreis.

Schiphol bereikt mogelijk rond de jaarwisseling al de grens van 500.000 starts en landingen, die is vastgelegd in het Aldersoverleg. Dat is veel eerder dan verwacht. Toen de afspraak werd gemaakt, werd ervan uitgegaan dat het half miljoen vliegbewegingen eind 2020 pas zou worden behaald.

"In de komende tijd moeten we verder spreken over de vraag wat we gaan doen als we de grens van 500.000 vliegbewegingen hebben gehaald," aldus Dijksma.

"We moeten verder werken aan scenario's om de onstuitbare groei van nu vorm te geven. Daarbij zullen we rekening moeten blijven houden met de belangen van omwonenden, voor wat betreft geluidhinder en milieu."

Lelystad
Volgens afspraak mag na 2020 het vliegverkeer gematigd verder groeien. Schiphol pleitte er eerder voor die afspraak nu naar voren te halen. Ook doordat 'overloopvliegveld' Lelystad Airport pas op zijn vroegst na 1 april 2018 open gaat.

Dijksma erkende half september dat de geluidshinder bij Schiphol minder is gedaald dan tot nu werd aangenomen. Nieuwe berekeningsmethodes wijzen uit dat er door nieuwe vliegroutes, wel milieuwinst is geboekt, maar dat deze kleiner uitvalt dan de luchtvaartsector beweert. "We moeten ons niet rijk rekenen," aldus Dijksma in Zakenreis, "maar het goede nieuws is wel dat er winst is geboekt."

Noord/Zuidlijn
De staatssecreatris is sceptisch over het voorstel van Prorail om de Noord/Zuidlijn via het bestaande NS-spoor door te trekken naar de luchthaven. "Het gebruik van bestaand spoor betekent waarschijnlijk dat andere treinen van de lijn moeten worden gehaald."

Sharon Dijksma Beeld anp
Sharon DijksmaBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden