Dijksma versoepelt maatregelen vogelgriep

Rond de door vogelgriep getroffen bedrijven blijven strenge maatregelen gelden. Maar in de rest van het land mogen pluimveehouders weer nieuwe dieren naar hun lege stallen laten brengen.

Een lid van de ruimploeg treft voorbereidingen bij het legpluimveebedrijf in Zoeterwoude waar vogelgriep is vastgesteld. Beeld anp
Een lid van de ruimploeg treft voorbereidingen bij het legpluimveebedrijf in Zoeterwoude waar vogelgriep is vastgesteld.Beeld anp

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) kondigde vandaag een aangepast pakket maatregelen aan om de vogelgriep te bestrijden. Dijksma kiest voor maatwerk en benadrukt het belang van strikte hygiënemaatregelen. Ze gaat daar met de bedrijven nadere afspraken over maken.

Het pluimvee moet nog binnen blijven. Transportwagens mogen ook de komende tijd in het hele land per rit maar hooguit één pluimveebedrijf aandoen. Daarna moeten de wagens opnieuw schoongemaakt en ontsmet worden. In het westen, waar de meeste besmettingen zijn, blijft een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht.

In de omgeving van de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude blijven strenge maatregelen gelden. Op de bedrijven die in een straal van 10 kilometer van het besmette bedrijf in Zoeterwoude liggen, is geen vogelgriep aangetroffen. In deze plaats was dit weekend de meest recente besmetting ontdekt.

Maatwerk

Dijksma: 'We doen alles wat mogelijk is om de verspreiding van de vogelgriep in Nederland te bestrijden. Daarbij baseer ik me steeds op de laatst bekende gegevens en op adviezen van deskundigen. Voor de sector betekent dit dat een aantal ingrijpende maatregelen van kracht blijft. Maar waar mogelijk passen we maatwerk toe.'

De vogelgriep is waarschijnlijk via wilde eenden in ons land terechtgekomen, zei Dijksma. Maar het onderzoek ernaar gaat door om daarover zekerheid te krijgen.

Pluimveehouders moeten strenge hygiënemaatregelen nemen omdat zij of bezoekers het virus mee naar binnen kunnen nemen. Bij het betreden van de stal zouden ze daarom schone laarzen en schone kleding moeten aandoen en moeten douchen.

Pluimveeslachterijen tevreden

Nepluvi, de organisatie van pluimveeslachterijen, kan zich vinden in het aangepaste pakket maatregelen,

De organisatie dreigde eerder naar de rechter te stappen omdat ze een versoepeling van het beleid wilde, maar ziet daar nu van af.

Voorzitter Jan Odink van Nepluvi zegt tevreden te zijn omdat Dijksma volgens hem in hoge mate tegemoet komt aan wensen die de organisatie eerder had geuit. Het gaat bij de aanpassing ook om een verscherping, liet hij weten. Met dat laatste doelde hij op de verscherpte hygiënemaatregelen waarover Dijksma met de sector afspraken wil maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden