Dijksma: onverdoofd plukken angorakonijnen onacceptabel

Onacceptabele praktijken. Zo noemde staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) het zonder verdoving plukken van angorakonijnen, waarvan onlangs beelden op YouTube verschenen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) schrok van de beelden van PETA waar gillende angorakonijnen werden geplukt. Beeld anp
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) schrok van de beelden van PETA waar gillende angorakonijnen werden geplukt.Beeld anp

Dijksma gaf maandag in debat met de Tweede Kamer aan dat zij heel erg schrok van de schokkende beelden. Angorawol is zeer zachte wol gemaakt van de vacht van konijnen. De Amerikaanse organisatie Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) maakte tussen juni en september met verborgen camera's opnamen op tien Chinese angoraboerderijen. Op de video (hieronder, let op: schokkende beelden) is te zien dat angorakonijnen levend en zonder verdoving worden geplukt, waarbij ze keihard krijsen. Als de dieren volledig kaalgeplukt zijn, worden ze weer in hun hok gestopt.

Drie maanden later ondergaan ze dezelfde martelingen. De meeste konijnen worden niet ouder dan twee jaar, zeggen de Chinese boeren. De reacties op de video waren geschokt. In Nederland besteedde onder andere TROS Radar uitgebreid aandacht aan het onderwerp.

Etiketteringsplicht
Ook Kamerleden waren geschokt door de beelden van de gillende konijnen. Jaco Geurts (CDA): 'Het CDA is voor het gebruik van wol en bontsoorten maar niet op deze manier'. Henk van Gerven (SP) wil dat Nederlandse consumenten een garantie kunnen krijgen dat de producten die zij kopen, niet van bont zijn gemaakt waarbij de dieren levend zijn geplukt of gevild.

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) wil dat consumenten weten waar hun waar vandaan komt en pleit voor een etiketteringsplicht. De import van angorawol wordt als het aan Thieme ligt, verboden.

Dijksma wil gaan praten met organisaties en de kledingbranche. En met collega Lilianne Ploumen gaat ze in Europa op pad. Maar ze wees erop dat andere landen niet zo zitten te wachten op discussies over dierenwelzijn. Veel sneller effect heeft het volgens haar als consumenten zich roeren. H&M, WE Fashion en C&A gaven eerder al aan dat zij voorlopig geen kleding met angorawol meer verkopen.

De waarheid over angorawol (let op: schokkende beelden):

Een angorakonijn. Beeld ANP
Een angorakonijn.Beeld ANP
Een geplukt konijn in een hok in China. Beeld PEta
Een geplukt konijn in een hok in China.Beeld PEta
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden