Dijksma: Megastal mag volksgezondheid niet in gevaar brengen

Provincies en gemeenten mogen de intensieve veehouderij gaan beperken in hun gebied als de volksgezondheid in het geding is. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gaat de wet aanpassen, zodat lokaal kan worden bepaald hoe groot een stal - of megastal - mag zijn en hoeveel dieren erin gehouden mogen worden.

Protest tegen de komst van een megastal in Horst (Limburg). Beeld anp
Protest tegen de komst van een megastal in Horst (Limburg).Beeld anp

Dijksma legt deze bevoegdheid bij de regionale en lokale overheden omdat er overal maatwerk moet worden geleverd. De omvang van veehouderij en de intensiteit daarvan zijn afhankelijk van de omgeving, stelt de staatssecretaris. Het is voor de provincies en gemeenten nu al wel toegestaan omwille van ruimtelijke ordening een veebedrijf beperkingen op te leggen.

De staatssecretaris is blij dat de Nederlandse agrarische sector het zo goed doet, omdat deze de motor van de economie is. Tegelijkertijd wil Dijksma waken voor ongebreidelde groei. Er moet dan ook rekening gehouden worden met de risico's voor de volksgezondheid, vindt ze.

Dijksma trekt ook 3,4 miljoen euro uit voor onderzoek naar de gezondheidseffecten van veehouderijen. Vooral na de uitbraak van de Q-koorts, maar eerder ook al na de mond-en-klauwzeer, werd veel kritiek geuit op de grote en zeer grote veebedrijven. Daardoor is de maatschappelijke waardering voor producten uit de veehouderij onder druk komen te staan, schrijft de staatssecretaris.

De voorganger van Dijksma, Henk Bleker, had eerder voorgesteld om een landelijke norm in te voeren voor het aantal dieren in een bedrijf. Hij stelde voor om de grens onder meer te leggen bij 175.000 leghennen of 240.000 vleeskuikens. Dat plan is met het voorstel van Dijksma van tafel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden