Dijkhoff wil geen demonstraties meer bij de intocht

Het moet afgelopen zijn met demonstraties "pontificaal bij de intocht" van de sint in ons land, vindt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.

null Beeld anp
Beeld anp

Als de demonstraties doorgaan, moeten ze helemaal worden verboden, van de dag van de intocht tot aan het sintfeest zelf, schrijft hij op Facebook.

'En als het echt niet anders kan: zet ze maar op een industrieterrein. Praat maar verder in talkshows als de kinderen al op bed liggen. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn van de kinderen en van niemand anders.'

Dijkhoff schrijft de 'zwartepietdiscussie, met de extremisten aan beide kanten, meer dan beu' te zijn. 'Ik wil dat de extremen respecteren dat ze de uitzondering zijn. Dat de meeste mensen Sinterklaas niet willen laten verstoren. Wij willen gewoon het feest terug.'

Ook minister-president Mark Rutte had het maandag over Zwarte Piet-extremisten, waar hij "helemaal niets mee heeft".

Relletjes
Dijkhoff zegt de intocht dit jaar zelf te hebben overgeslagen. Hij had geen zin het risico te lopen zijn dochtertje te confronteren met schreeuwende en vechtende idioten.

'Met demonstranten die zo dichtgetikt zijn over hun eigen gelijk dat een ander meteen een racist is. Of met aso's die dan weer agressief doen tegen demonstranten. En zo samen de pret voor de kinderen totaal verzieken.'

Op diverse plaatsen in Nederland waren zaterdag bij de intocht van Sinterklaas relletjes en arrestaties. In Eindhoven werden anti-Zwarte Piet-demonstranten bekogeld met eieren en voetbalsupporters hielden spreekkoren. Ook in Leeuwarden was de sfeer gespannen.

De intocht van de Sint in Amsterdam trok 400.000 mensen en verliep zonder enige wanklank. Met dank aan de schoorsteenpiet.

Lees ook: Het was geen weekeinde om trots op te zijn, als land

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) kiest voor roetveegpiet

Als het aan ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ligt, omarmt Nederland de roetveegpiet. 'Die heeft alles in zich om de Piet van ons allemaal te worden,' schrijft de voorman van de kleinste coalitiepartij in de Tweede Kamer op Facebook. 'Deze Piet is de triomf van de polder. Hij heeft z'n roetvegen te danken aan een traditioneel element van het Sinterklaas-verhaal: de schoorsteen.'

Segers vindt het 'hoog tijd om kleur te bekennen'. Hij constateert ook dat 'de meest verbale vertegenwoordigers van beide groepen' lijnrecht tegenover elkaar stonden, maar dat voor zover hij heeft kunnen zien 'de wanstaltigheden van één kant kwamen en geregeld in misselijkmakend racisme ontaardden'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden