Update

'Dijken moeten ruim 3 meter hoger'

De Markermeerdijk.

De maatregelen die op dit moment worden genomen om het risico op overstromingen door hoogwater in de grote rivieren te verkleinen, zijn ontoereikend. Als Nederland ook in 2050 droge voeten wil houden, moeten de dijken met 1.30 tot 3.30 meter omhoog. Dat stelt aardwetenschapper Aline te Linde.

Nieuwe rekenmodellen
Te Linde, die volgende week aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promoveert op een onderzoek naar het overstromingsrisico van de Rijn, heeft nieuwe rekenmodellen ontwikkeld, waarmee veel nauwkeuriger is in te schatten wat het effect van klimaatverandering en sociaal-economische ontwikkeling is op de afvoer van de Rijn en de Waal. De kans dat de Rijn bij Lobith in 2050 overstroomt, is volgens haar wel drie tot vijf keer groter dan in 2000 het geval was.

Huidige maatregelen ontoereikend
De maatregelen die op dit moment worden uitgevoerd, verlagen de afvoer in de Rijn maar met 5 tot 13 centimeter, zodat het volgens Te Linde vrijwel onontkoombaar is om toch weer dijken te gaan verzwaren. Waterbeheerders in Nederland voelen daar op dit moment niet veel voor en zien meer heil in het graven van nevengeulen en het aanleggen van waterbergingsgebieden.

Markermeerdijk
Om het land te beschermen tegen overstromingen wordt de Markermeerdijk tussen Edam en Amsterdam momenteel al versterkt. De planning is dat de werkzaamheden in 2016 klaar zijn. De Markermeerdijk voldeed niet aan de eisen die in de wet aan dijken worden gesteld. De dijk was niet stabiel genoeg en op sommige plaatsen ook niet hoog genoeg. Door de slappe ondergrond zakt de dijk voortdurend.

Watersnoodramp in Waterland
In de nacht van 13 op 14 januari 1916 bereikte de Zuiderzee een extreem hoge waterstand, mede veroorzaakt door een heftige storm. De dijk brak toen op meerdere plaatsen door en het land overstroomde. De volgende dagen begaven ook meerdere polderdijken het. Het gehele gebied rond Edam, Purmerend, Broek in Waterland en Durgerdam stond blank en 16 mensen kwamen om.


De werkzaamheden aan de Markermeerdijk.
Aline te Linde.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden