Update

Dijkbewaking in zuidwesten van Nederland

Op de Zuid-Hollandse eilanden Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten is beperkte dijkbewaking ingesteld. Ook de dijken rond de Oosterschelde in Zeeland worden bewaakt. Dat melden de waterschappen Hollandse Delta en Scheldestromen vandaag.

FOTO ANP Beeld
FOTO ANP

De dijkbewaking betekent dat dijken extra worden gecontroleerd door medewerkers van het waterschap. 'Een volledige dijkbewaking, waarbij ook vrijwillige dijkwachten worden ingezet, wordt niet verwacht', aldus het Waterschap Hollandse Delta.

Het Waterschap sloot gistermiddag uit voorzorg tijdelijk het buitendijks fietspad op de Portlandse Zeedijk bij Rhoon af. Ook zijn de duiker (de verbinding tussen twee waterwegen) en het gemaal bij Heinenoord respectievelijk gesloten en tijdelijk stilgezet.

Bij de Oosterscheldedijken geldt vandaag fase 2 dijkbewaking. Die wordt ingesteld als bij Roompot Binnen een waterstand verwacht wordt tussen de 2,5 en 3 meter in combinatie met windkracht 9. De Oosterscheldekering wordt gesloten bij een windkracht van meer dan 10, maar dat ligt niet in de verwachting, aldus een woordvoerster van het Waterschap Scheldestromen.

Natuurgebieden onder water

Het waterschap Hunze en Aa's laat vanmiddag in de provincie Groningen twee grote natuurgebieden volstromen met water. Dat is nodig om de stad Groningen, Hoogezand en Winschoten droog te houden, meldde het waterschap. Het gaat om de polders bij Westerbroek en Kropswolde.

Het waterschap heeft gisternacht 3 miljoen kubieke meter water op de Dollard kunnen lozen, maar dat is niet genoeg. Bovendien verwacht Hunze en Aa's dat de komende twee getijden geen water kan worden gespuid op zee. Het waterschap Noorderzijlvest zette woensdag al een groot natuurgebied bij Peize onder water.

Ook het waterschap Friesland zet polders onder water om het waterpeil in de kanalen en sloten te verlagen. Het gaat om een gebied bij Burgum in het oosten van de provincie en Grou in het hart van Friesland. Dat heeft het waterschap donderdag bekendgemaakt.

De polders zijn speciaal aangelegd om bij extreem hoogwater te fungeren als berging voor het overtollige water. De verwachting is dat het waterpeil daardoor enkele centimeters zal dalen. Het waterschap krijgt steeds meer moeite om water te weg te werken op het IJsselmeer en de Waddenzee. Het eerste is tjokvol en op de Waddenzee waait een harde, noordwestelijke wind die het spuien bemoeilijkt.

Andere maatregelen water
Drie enorme 'ballonnen', die samen de balgstuw vormen in de IJsselmonding tussen het Ketelmeer en het Zwarte Water, komen vanmiddag omhoog. De balgstuw van ruim 250 meter lengte en 10 meter doorsnee blaast zichzelf op met water en lucht als het waterpeil binnen een uur 50 centimeter stijgt en door de stroming bovendien de plaatsen Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis en Zwolle bedreigt.

De coupure in Den Oever wordt vandaag uit voorzorg met balken gesloten in verband met hoogwater op het IJsselmeer. Dat heeft een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laten weten. Een coupure is een onderbreking in een waterkering.

Anders dan tijdens de storm van november 2007 hoeft de Maeslantkering nabij Hoek van Holland wegens de hoge waterstand niet te worden gesloten. Vooralsnog niet, want bij een waterstand van 3 meter boven NAP in Rotterdam en 2.90 meter bij Dordrecht moet de kering wel dicht.

Waterschap Noorderzijlvest heeft donderdagmiddag om 4 uur de vier dijkdoorgangen in Delfzijl gesloten. Door de hevige storm en het hoge water op zee wordt een waterstand verwacht van 3.40 meter boven NAP. Dat is bijna 2 meter hoger dan normaal, zo meldde het waterschap vandaag.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden