Dijk langs Donau dreigt door te breken

Bij het Beierse plaatsje Osterhofen, ongeveer 30 kilometer ten noordwesten van Passau, dreigt de dijk langs de Donau door te breken, dat meldt de plaatselijk politie.

Een ondergelopen wijngaard bij Mautern an der Donau in Oostenrijk Beeld afp
Een ondergelopen wijngaard bij Mautern an der Donau in OostenrijkBeeld afp

Eerder berichtte de politie dat de dijk het al had begeven, maar dat bleek nog niet te kloppen. De gammele dijk houdt het nog. Stroomopwaarts bij de plaatsen Deggendorf en Straubing dreigen ook dijken door te breken.

In Osterhofen wordt aan evacuaties gewerkt. Voorts wordt met man en macht geprobeerd de natte dijken langs de Donau overeind te houden.

Kritieke toestand
De hoge waterstand blijft in delen van Duitsland kritiek. Duizenden mensen hebben woensdag hun woningen moeten verlaten. In Brandenburg, Saksen-Anhalt en Beieren is het water op sommige plaatsen weer aan het zakken, maar blijft gevaar voor overstromingen bestaan, meldt het persbureau dpa.

Vooral in Nedersaksen moet in plaatsen aan de Elbe het ergste nog komen: in het weekeinde wordt een sterke stijging van de waterstand verwacht, maar omdat de waterstanden in de Elbe moeilijk te voorspellen zijn, moeten de bewoners op het ergste voorbereid zijn.

Het centrum van Passau. Beeld reuters
Het centrum van Passau.Beeld reuters

Anderhalve week gevaar
Een woordvoerder van het crisiscentrum van het ministerie van binnenlande zaken van Brandenburg zei tegen dpa dat het water in de Elbe, Oder/Neisse en Spree binnenkort het hoogste punt zal bereiken, maar nog ongeveer anderhalve week voor gevaar zal zorgen. Het water zal niet snel weer zakken en vermoedelijk nog een dag of tien op de dijken drukken.

Bij Bitterfeld in Saksen-Anhalt dreigde een meer buiten de oevers te treden. Om de druk op de dammen te verminderen hebben hebben de autoriteiten een dijk opzettelijk doorbroken, maar het gevaar is nog niet geweken.

Dambreuken
Ook in Halle worden in verband met het toenemende gevaar van dambreuken voorbereidingen getroffen voor een mogelijke evacuatie. In het ergste geval zouden dertigduizend mensen hun huizen moeten verlaten. Delen van het oude stadscentrum zijn al ondergelopen. Twaalf verzorgingshuizen moesten worden ontruimd, liet het stadsbestuur weten.

In Nedersaksen wordt tot het weekeinde een stijging van het water in de Elbe verwacht. In Lüchow-Dannenberg is dag en nacht dijkbewaking ingesteld.

In Saksen wordt wordt met spanning gekeken naar Tsjechië, van waar water in de Elbe stroomt. Bij Dresden wordt donderdagmiddag de hoogste stand verwacht, waarbij het hoogste punt van 2002 waarschijnlijk niet zal worden bereikt. In Pirna, Meissen en Riesa bereikt het water in het weekeinde pas zijn hoogste punt.

Een straat in Passau staat onder water. Beeld epa
Een straat in Passau staat onder water.Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
Krems an der Donau. Beeld afp
Krems an der Donau.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden