Update

Dijk 270 in Amsterdam-Noord definitief dicht

'Sociale broedplaats' Dijk 270 in Noord gaat definitief dicht. Amsterdam-Noord heeft het bezwaarschrift van de ondernemers en omwonenden tegen het wijzigen van de bestemming afgewezen.

Het voormalige jongerencentrum aan de Buiksloterdijk 270Beeld Dijk 270 op Facebook

Aan de Buiksloterdijk 270 krijgen lokale bewoners sinds twee jaar de kans een eigen bedrijf op te zetten. In het voormalige buurthuis is onder andere een café, ijssalon, cultuurpodium, restaurant en sauna gevestigd. Ook zijn er werkplekken voor zzp'ers. Het buurthuis moest het antwoord zijn op de bezuinigingen in de welzijnssector.

Zonder dat de gebruikers geïnformeerd werden, wilde welzijnsorganisatie Combiwel, eigenaar van het pand, afgelopen zomer de bestemming wijzigen naar een woonfunctie, met als doel het pand te kunnen verkopen. Daarop tekenden omwonenden en gebruikers bezwaar aan. Dat is nu afgewezen.

Woordvoerder Eva van Roekel van Dijk 270 betreurt de beslissing van het stadsdeel. 'Dijk 270 is een belangrijke plek voor bewoners van Amsterdam-Noord. In deze sociale broedplaats krijgen mensen die niet goed aan de bak komen de kans om toch de arbeidsmarkt op te komen.' Ook de buurt was erg blij met de activiteiten in het dijkshuis. Er werden meer dan driehonderd bezwaarschriften tegen de bestemmingswijziging ingediend.

Spijtig
Stadsdeel Noord zegt het spijtig te vinden dat Combiwel geen ruimte meer ziet voor activiteiten in Dijk 270. 'De activiteiten en exploitatie dragen in onze ogen zeker positief bij aan de buurt. Helaas is het niet aan het stadsdeel om te bepalen of activiteiten wel of niet stopgezet worden.'

Combiwel wil niet reageren en verwijst naar een eerdere reactie. 'We verliezen per jaar ongeveer veertigduizend euro, onder meer door de prijzige locatie', zei bestuurder Anton Kok afgelopen september. De organisatie heeft andere prioriteiten. 'Schuldhulpverlening is een groter probleem op dit moment. Daar willen we op gaan inspelen.'

Maatschappelijke functie
D66 in Noord heeft vragen gesteld aan de bestuurscommissie Noord. Het dijkshuis zou in de jaren negentig gratis weggegeven zijn aan een voorloper van Combiwel, op voorwaarde dat het een maatschappelijke bestemming zou behouden. Dat blijkt niet waar te zijn. Volgens een woordvoerder van stadsdeel Noord is het pand zonder beperkingen aan de voorloper van Combiwel gegeven.

Door de sluiting van het pand zijn de ondernemers gedwongen andere plekken te zoeken. Café de Ruimte heeft inmiddels een nieuwe locatie aan de Distelweg in Noord gevonden. De overige ondernemers zoeken, overigens niet samen, nog naar nieuwe locaties. Ze mogen tot april 2016 in Dijk 270 blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden