Digitale parkeerkraskaart probleem voor gebruikers

De papieren kraskaart voor goedkoop parkeren verdwijnt. Tot ongenoegen van ouderen en invaliden, die nu via internet of telefoon een parkeerplaats voor bezoekers moeten regelen. "Ik heb niet eens een computer."

null Beeld Gemeente Amsterdam
Beeld Gemeente Amsterdam

Ouderenbond Anbo Amsterdam-West ontving al diverse klachten, en ook deze krant kreeg telefoontjes van bezorgde gebruikers van de kraskaart. De SP zal hierover vragen stellen aan het college van b. en w.

'Je kunt toch niet van oude mensen vragen dat ze via internet een parkeerplaats regelen?' zegt Elisabeth Fisher, die volgende week 98 jaar wordt en die nog zelfstandig woont in Slotervaart.
Drie keer per week ontvangt ze mensen die haar helpen. Zij kunnen met de papieren kraskaart twee uur voor half tarief parkeren. De kraskaart is in het leven geroepen voor ouderen en invaliden in Amsterdam.

Geen computer
Vorige week ontving ze een brief van Cition, de parkeertoezichthouder: vanaf 1 juli moet ze haar kraskaarten online of telefonisch regelen. Maar eerst moet ze via internet een DigiD-account aanmaken, waarmee ze zich bij de overheid kan legitimeren. 'Hoe moet ik dat doen? Ik heb geen computer. Bovendien weet ik niet wat DigiD is. En ik ben niet de enige oudere met dit probleem.'

Volgens een woordvoerder van de gemeente is de digitalisering van de kraskaart niet alleen een bezuinigingsmaatregel. 'Dit systeem maakt het gemakkelijker te controleren wie recht heeft op zo'n kaart. Het zal voor de gebruikers even wennen zijn, maar je doet ouderen tekort als je denkt dat ze niet met een computer kunnen omgaan.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden