Diggy Dex en Maan maken leed in kinderziekenhuis lichter

De uitzendingen van Emma TV, het televisiestation voor patiënten van het Emma Kinderziekenhuis AMC, laat kinderen hun ziekte en verdriet even vergeten. Het station vierde zaterdag haar 35-jarig bestaan.

Hanneloes Pen
Cameraploeg in het Emma Kinderziekenhuis Beeld Dingena Mol/Het Parool
Cameraploeg in het Emma KinderziekenhuisBeeld Dingena Mol/Het Parool

De 10-jarige Iza Veldt wordt met bed en al de feestelijke kinderafdeling opgereden. In haar handen klemt ze twee knuffels. Het blonde meisje lacht verlegen als zangeres Maan, een van de optredende artiesten, al zingend op haar af komt en een paar minuten voor haar bed blijft staan. Haar moeder, oma en opa staan naast haar. Iza glundert als Maan ook haar hand pakt. De camerman van Emma TV zoomt in om het moment vast te leggen voor de medepatiënten die niet naar het feestje kunnen komen maar wel live mee kunnen kijken.

"Dit is zo belangrijk voor zieke kinderen: in een moeilijke tijd even het ziekenhuis vergeten. We hechten enorm aan Emma TV. Het is belangrijk voor het ziekteproces," zegt kinderarts Hans van Goudoever die deze feestelijke middag met optredens van artiesten, popcorn en taart ook aanwezig is.

Emma TV verzorgt sinds 1982 wekelijks live televisie-uitzendingen vanuit de studio in de kelder van het ziekenhuis. Het is het oudste televisiestation van een kinderziekenhuis in Europa. Er is elke week een speciale tieneruitzending en een uitzending voor jongere kinderen tussen de vier en twaalf jaar. De patiënten worden in de reguliere uitzendingen zelf ook gefilmd en er zijn optredens van bandjes en zangers.

"We willen voor de kinderen even een afleiding zijn. We praten niet over ziektes in de uitzendingen. Daar zijn ze al de hele dag mee bezig," zegt Dick Jonkers, coördinator van Emma TV.

Wirwar
De kinderen kunnen optreden met een instrument, een liedje zingen, iets vertellen over hun hobby of medepatiëntjes, verpleegkundigen of artsen de groeten doen. Jonkers: "Een jongetje van tien à elf jaar oud speelde viool met zijn vioolklasje en een meisje zong spontaan een liedje. Het is even hun Moment of Fame."

De 6-jarige Guusje Hoffmans, die het ziekenhuis dikwijls frequenteert, zit tijdens deze jubileumuitzending bij haar vader op schoot. Ze heeft een slangetje in haar neus en probeert langs de talrijke cameraploegen, ondermeer van de NOS, te kijken om niets van het feestprogramma te missen.

Het is vandaag een wirwar van patiënten. Sommigen zitten in een rolstoel, anderen liggen in bed of zijn verbonden aan een karretje met een infuus.

Ongeluk
De 7-jarige Heidi Post zit in een buggy vooraan het podium. Het Friese meisje ligt sinds anderhalve week in het ziekenhuis en moet voorlopig nog wel even blijven. Ze heeft een ongeluk gehad met haar fiets, een dag nadat haar kleine zusje werd geboren. "Het was heel ernstig. Ze kreeg haar stuur in haar buik. Wat kunnen vreugde en verdriet dicht bij elkaar liggen," zegt haar moeder Jannie Post die de pasgeborene in een hoekje van de afdeling heeft geparkeerd.

Heidi vindt Emma TV prachtig. "De pijn lijkt op dat moment even minder te zijn," zegt haar moeder, Jannie Post.

De 9-jarige Luca Hoogendam heeft bij de kraampjes blikwerpen en touwtje trekken autootjes en een rekenmachine gewonnen. Hij heeft zelf nooit in het ziekenhuis gelegen, maar zijn oudere broertje komt er af en aan. "Nee hij is nu thuis. Hij had geen zin om hier te komen. Hij komt er al zo vaak," zegt Luca's vader.

Dan is er een optreden van rapper Diggy Dex. Hij loopt langs de infuzen en rolstoelen door en buigt zich voorover naar Iza, die vaak in het ziekenhuis moet liggen. Ze zingen samen het lied uit. Het meisje straalt van oor tot oor. Iza's moeder heeft de tranen in de ogen. "Een ziekenhuis is niet zo leuk, maar we maken er altijd een feestje van. En Emma TV is onderdeel van dat feestje."

Iza Veldt Beeld Dingena Mol/Het Parool
Iza VeldtBeeld Dingena Mol/Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden