PlusRecensie

Diggin’ in the Goldmine biedt een geweldig overzicht van de nederbeat

Rock-’n-roll kwam in de jaren vijftig moeizaam op gang in Nederland, anders ging dat in de sixties met de beatmuziek. De cd-box Diggin’ in the Goldmine biedt een geweldig overzicht van de nederbeat.

The Humbugs uit Almelo. De in 1966 verschenen single van de band is inmiddels 500 euro waard.Beeld Boek: Diggin' in the goldmine

The Lazy Bones waren een beatgroep uit Haarlem. Ton was de drummer, zijn broer Kees de manager. Aan Kees de taak ervoor te zorgen dat de groep een plaat kon opnemen. Dat zijn vriendin bij de bibliotheek werkte, bracht hem op een briljant idee: konden The Lazy Bones niet een single opnemen om gratis weg te geven aan nieuwe leden van de bieb?

De bibliotheek ging akkoord en zo namen de Haarlemmers I’m drifting op, een cover van een nummer van Wilson Picket. Na een gesproken intro waarin werd gemeld wat een geweldige ‘kick’ het was om de bibliotheek te bezoeken, barstte de muziek los. Van het oorspronkelijk soulnummer was een aanstekelijk Nederbeatliedje gemaakt. Goed gezongen en met een lekker jengelend orgeltje.

Kipnuggets

Verder is het nooit iets geworden met de Lazy Bones, maar die single kom je soms nog tegen op platenbeurzen. Hun versie van I’m drifting is ook een van de 201 tracks die zijn verzameld voor de cd-box Diggin’ in the goldmine – Dutch beat nuggets. De eerste keer is het niet dat een dergelijke collectie verschijnt, maar deze is zo niet de leukste dan toch in elk geval de uitgebreidste: de acht cd’s in de box hebben een gezamenlijke speelduur van 9,5 uur.

Veel mensen denken bij nuggets (goudklompen) meteen aan de kipnuggets van McDonald’s, maar bij sixtiesliefhebbers gaan de gedachten eerder uit naar Nuggets: original artyfacts from the first psychedelic era, 1965-1968, een klassieke collectie van heel opwindende Amerikaanse garagerock uit de jaren zestig. De eerste versie ervan verscheen als dubbel­elpee in 1972 en werd samengesteld door de latere Patti Smithgitarist Lenny Kaye, in de jaren negentig werd het een box met vier cd’s.

Diggin’ in the goldmine – Dutch beat nuggets kan worden beschouwd als een verlaat Nederlands antwoord op die Amerikaanse Nuggets. Ook de Nederlandse collectie, met muziek uit de periode 1965-1970, zoekt het vooral in de diepte, zo u wilt: de underground.

Tekenend is dat het hier vergeefs zoeken is naar Venus van Shocking Blue, het nummer dat in 1969 de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade haalde, maar wel vinden we Gershwins Summertime in de versie van Les Mystéres, met in de hoofdrol een 17-jarige Mariska Verès, de latere zangeres van Shocking Blue.

Soundtrack van de verandering

Rock-’n-roll kwam in de jaren vijftig maar langzaam op gang in Nederland. De nationale radio ging er liever aan voorbij, zo ongeveer de enige serieuze beoefenaren ervan waren indo’s.

Anders ging dat met de beatmuziek die in de jaren zestig de kop opstak. Nederbeat (ook wel: Nederbiet) vormde de soundtrack bij de grote maatschappelijke veranderingen van het decennium en werd gemaakt door bandjes in het hele land.

Den Haag was Nederlands beatstad no. 1, maar ook in andere steden en diep in de provincie werd beatmuziek gespeeld. Platenmaatschappijen, die al snel doorhadden dat hier goed geld mee viel te verdienen, haakten gretig in. De grote namen van toen komen voorbij op Diggin’ in the goldmine, maar veel meer is deze collectie een eerbetoon aan de groepen die het indertijd om uiteenlopende redenen niet hebben gemaakt.

The Competitors, The Counsellors, The Toreros, Jenny and the Rascals, Dat en Wat; groot succes was in de jaren zestig niet voor hen weggelegd, maar hoe leuk is het om ze een halve eeuw later alsnog te horen. De nogal eens belabberde uitspraak van het Engels en de soms ronduit vals klinkende gitaren storen niet, maar maken de muziek juist nog charmanter.

Verzamelaars zijn er gek op. De single Go on home, little girl van de heerlijk amateuristisch klinkende The Humbugs uit Almelo, die in 1966 verscheen in een oplage van slechts 200 exemplaren, is inmiddels 500 euro waard.

Begeleidend boek

Bij de Dutch beat nuggets treffen we ook songs van Nederlanders die later op een andere manier bekend worden. Actrice Linda van Dijk nam als beatmeisje (met haar achternaam gespeld als Van Dyck) een paar geweldige singles op. De latere Toppop-presentator Ad Visser ging in 1967 door het leven als Adjéèf The Poet. Zijn Iekk! I’m a freak klinkt precies zo maf als de titel doet vermoeden.

Diggin’ in the goldmine – Dutch beat nuggets komt in een doos van het formaat gezelschapsspel. Daarin behalve de acht cd’s ook een hardcoverboek waarin alle songs zijn geannoteerd. Op de bijbehorende foto’s zie je het uiterlijk van de nederbeatmuzikanten snel veranderen: van keurig geknipt en in pak (zeg maar de look die tegenwoordig levend wordt gehouden door Dave von Raven van The Kik) naar langharig en in hippiegewaden.

Leuk in het boek zijn ook de eveneens rijk geïllustreerde hoofdstukken over Nederlandse platenstudio’s in de jaren zestig en het tijdschrift Muziek Express. De box kost 64,99 euro en dat is een meer dan redelijke prijs voor een zo uitgebreid pretpakket.

Op Pseydonym Records, het in dit soort pop­historische uitgaven gespecialiseerde label, verscheen tegelijkertijd Purple sky, een acht cd’s tellende box met het complete ­oeuvre van de Haagse sixtiesband Group 1850.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden