Dieven stelen acht schoenen uit oud-concentratiekamp Majdanek

Uit het museum op het terrein van het voormalige concentratiekamp Majdanek in Polen hebben onbekenden acht schoenen gestolen die toebehoorden aan toenmalige gevangenen. Volgens het museum gaat het om zes schoenen voor volwassenen en twee kinderschoenen die waarschijnlijk door bezoekers uit een vitrine zijn gegrist.

Redactie
Schoenen van voormalige gevangenen in het museum van Majdanek. Beeld EPA
Schoenen van voormalige gevangenen in het museum van Majdanek.Beeld EPA

De diefstal in Barak 52 werd zaterdag ontdekt tijdens eens routine-controle. Er waren honderden schoenen tentoongesteld. 'Na het tellen, zagen we dat acht schoenen ontbraken', aldus een woordvoerder van het museum. Zo'n 78 duizend gevangenen, onder wie 60 duizend Joden, werden in het kamp gedood tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het museum noemt de verdwenen schoenen van grote historische waarde. De dieven pakten de schoenen waarschijnlijk tijdens twee open dagen vorige week. 'In de vroegere gevangenenbarakken worden alleen schoenen van slachtoffers getoond, om het gewicht van het misdrijf duidelijk te maken', aldus de woordvoerster. In het vernietigingskamp Majdanek-Lublin, ten oosten van de stad Lublin, zijn 280 duizend schoenen tentoongesteld.

In 2010 gingen bij een brand in Majdanek tienduizend paar schoenen verloren. Het kamp was tussen 1941 en 1944 operationeel. Russische troepen sloten het kamp uiteindelijk. In 2009 werd bij de ingang van het voormalige concentratiekamp Auschwitz het beruchte ijzeren stuk met de tekst 'Arbeid maakt vrij' gestolen door onbekenden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden