Dieven plunderen schatkamer Duits museum: 'Grootste kunstroof in naoorlogse geschiedenis’

Inbrekers hebben maandagmorgen toegeslagen bij historisch museum Grünes Gewölbe in het Duitse Dresden en antieke juwelen gestolen. Volgens Duitse media zou dit weleens ‘de grootste kunstroof in de naoorlogse geschiedenis’ kunnen zijn.

Een rechercheur zoekt naar sporen van de roof bij de ingang van het museum.Beeld EPA

De daders vernielden maandagmorgen rond 05.00 uur een vitrine − zo is te zien op bewakingsbeelden − en hebben drie diamanten sieradensets uit de 18de eeuw gestolen. Het gaat onder meer om een set met twintig delen en één met 37 onderdelen. Volgens de Duitse krant Bild zijn de juwelen een miljard euro waard, maar algemeen directeur van het museum Marion Ackermann kan de waarde niet precies uitdrukken. De materiële waarde is volgens haar veel lager dan de culturele waarde.

Volgens Ackermann was de beveiligingsdienst tijdens de diefstal in het gebouw, maar kon de roof niet verhinderd worden en wisten de daders te ontkomen.

Onschatbare waarde

De daders wisten volgens de politie precies waar ze moesten zijn. “We zijn geschokt door de brutaliteit van de inbraak,” zei Ackermann tijdens een persconferentie. De dader of daders hebben toegeslagen in het historische deel van de collectie, waar zich onder meer de schatkamer van keurvorst August de Sterke (1670-1733) bevindt. Daar alleen al lagen minstens 3000 kunstobjecten die ‘van onschatbare waarde zijn’.

Duitse media berichten dat de inbrekers mogelijk de elektriciteitsvoorziening hebben gesaboteerd en daarna door een raam zijn geklommen. De camerabeelden laten twee inbrekers zien. “We zijn nog steeds bezig om de verschillende video-opnamen leesbaar te maken. Er zijn eigenlijk twee verdachten te zien,” aldus politiechef Volker Lange. In de loop van de middag worden de beelden van de daders gepubliceerd.

De daders namen alleen sieraden mee. Grotere voorwerpen zoals vazen en schilderijen lieten ze achter. Het museum is wereldberoemd om zijn kunstschatten. Er bevinden zich duizenden sieraden en voorwerpen van goud, zilver of andere waardevolle materialen. 
Een van de waardevolste stukken uit de collectie bevindt zich momenteel in het Metropolitan Museum of Art in New York. Het gaat om de zogenoemde groene diamant van Dresden, een unieke steen van 41 karaat. 

Beeld REUTERS

Aanval

De premier van de Duitse deelstaat Saksen, Michael Kretschmer (CDU), is ontzet. “Niet alleen de kunstcollecties van de staat werden beroofd, maar wij Saksen ook!” Volgens Kretschmer worden de schatten al vele eeuwen door de inwoners van Saksen beschermd. “Zonder het Grünes Gewölbe en de staatscollecties kan men de geschiedenis van ons land, van onze vrijstaat, niet begrijpen.”

Ook de minister van Binnenlandse Zaken, Roland Wöller (CDU), zegt dat de overval ‘een aanval is op de culturele identiteit van alle Saksen’. Een speciale commissie is opgezet om de daders op te sporen en de gestolen objecten terug te brengen. Het is de vraag of dat op tijd lukt. Kunstdetective Amelie Ebbinghaus uit Londen vertelde de Duitse krant Die Welt dat de gestolen kunstschatten mogelijk al zijn omgesmolten: “Voor dergelijke kunstwerken is er echt geen echte markt.”

Dat wordt erkent door de directeur van het museum. Het vooruitzicht dat de stukken worden vernietigd om bij de stenen te komen, noemde ze ‘een vreselijk idee’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden