Dieven op site te zien

AMSTELVEEN - Ondernemers in Amstelveen kunnen binnenkort op een speciale website foto's bekijken van notoire overvallers en winkeldieven. De site is alleen toegankelijk voor leden en moet de veiligheid van winkeliers vergroten.Amstelveen is na Haarlem waarschijnlijk de eerste stad met zo'n website, meldt Jacques Raadschelders, voorzitter van de Vereniging Amstelveense Detailhandelsorganisaties (VAD). De VAD zal de site, die binnen vier weken operationeel moet zijn, opzetten met gemeente, politie en justitie.

Aanleiding is een recente reeks overvallen in Amstelveen. Bij één daarvan werd begin augustus de 62-jarige medewerker Huib Krooder van avondwinkel Car Check doodgestoken. De VAD organiseert voor Amstelveners met een eigen zaak ook een cursus waarin ze leren hoe ze moeten handelen bij een overval. Daarnaast wil de VAD een belsysteem hebben waarmee winkeliers naastgelegen ondernemers met een druk op de knop kunnen laten weten dat ze worden beroofd.

Amsterdam maakte gisteren bekend de zogeheten overlastdonatie in de hele stad te willen invoeren. Daarbij krijgen op heterdaad betrapte dieven een boete van 150 euro, die ze direct aan de bestolen ondernemer moeten betalen.

Begin vorig jaar begon hiermee een proef in twee winkelcentra in Osdorp en Zuidoost. In Osdorp nam het aantal gevallen van diefstal met 41 procent af, in Zuidoost met achttien procent.

Amsterdam maakte al bekend met het rijk een zogeheten rooffonds te willen opzetten waaruit ondernemers die beroofd zijn, meteen een schadeloosstelling kunnen krijgen.

MKB Amsterdam begint na de zomer een proef waarbij circa 25 Amsterdamse avondwinkels en winkels op afgelegen plekken een jaar geen transactiekosten hoeven te betalen voor pinbetalingen. Doel is de hoeveelheid contant geld in de zaken te verminderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden