Dierenrechten-extremisten hard aangepakt

In Nederland voerden dierenextremisten vorig jaar zo'n zestig acties uit. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
In Nederland voerden dierenextremisten vorig jaar zo'n zestig acties uit. Foto ANP/Marcel Antonisse

Het kabinet gaat dierenrechtenextremisten harder aanpakken. De AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) zal intensief samenwerken met het Openbaar Ministerie en een politieteam. Gisteren openbaarde de AIVD Dossier dierenrechtenextremisme.

Dierenrechtenextremisten zijn vrijwel ongrijpbaar, beaamt woordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. ''Het is een zeer gesloten wereld. Erg lastig om binnen te dringen. Ze opereren in kleine groepjes.''

In Nederland voerden dierenextremisten vorig jaar zo'n zestig acties uit. Het aantal incidenten stijgt niet. Wel zijn de acties volgens de AIVD steeds heviger en persoonlijk van aard. Tot op heden zijn verdachten bijna nooit opgepakt, laat staan berecht.

De laatste jaren dringen dierenrechtenactivisten bewust de privésfeer binnen van stafleden, onderzoekers en directeuren van met name farmaceutische bedrijven. Het bekladden van hun woning, het vernielen van hun auto en het plegen van nachtelijke dreigtelefoontjes moeten ervoor zorgen dat zij voor ander werk kiezen.

In Engeland deinsden extremisten er niet voor terug om stoffelijke resten van een familielid van een varkensboer op te graven. De fokker van proefdieren stopte in 2005. Tot vreugde van ook Nederlandse dierenrechtenextremisten, aldus de AIVD. Ook zij zien het opgraven als succesvol pressiemiddel. Het Animal Liberation Front (ALF) dreigt met een bomaanslag indien Wageningen Universiteit niet stopt met het gebruik van proefdieren. De bedreigingen worden zeer serieus genomen. De universiteit in Wageningen is vaker doelwit geweest van activisten.

Begin jaren negentig trachtte de BVD (voorloper van de AIVD) te infiltreren in de radicale milieubeweging, nadat op grote schaal genetisch gemanipuleerde gewassen waren vernield. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ien Dales noemde de verantwoordelijke Wageningse actiegroep de Ziedende Bintjes 'een gevaar voor de democratie'. Ook de opvolgers als de Razende Rooiers en Vurige Virussen, die voor miljoenen schade toebrachten, werden niet gepakt.

In 1990 voerde de regiogroep Wageningen van de Nederlandse Bond tot de Bestrijding van Vivisectie (NBBV) strijd tegen de proefdieren op de universiteit. Woordvoerder destijds was Volkert van der G., de latere moordenaar van Pim Fortuyn. ''Mens en dier zijn gelijkwaardig. De mens is een diersoort en het is arrogant om te denken dat hij meer is dan het dier, omdat hij toevallig meer hersens heeft. Het gaat om het lijden. Als je een hond een trap geeft doet dat evenveel pijn als wanneer dat bij een mens gebeurt,'' aldus Van der G.

De landbouwuniversiteit zou toen jaarlijks 3600 gewervelde dieren gebruiken waaronder 2800 vissen, 100 varkens, 115 ratten en 80 kippen.

Volgens ALF 'misbruikt' Wageningen tegenwoordig 15.000 dieren. De Voedsel- en Waren Autoriteit meldt dat de universiteit in 2006 13.292 proefdieren aanwendde voor wetenschappelijk onderzoek. In 2004 waren dat er nog 18.828. Landelijk werden er toen 543.000 proefdieren gebruikt. Het Centraal Dierenlaboratorium in Nijmegen en Overasselt gebruikt jaarlijks 40.000 dieren om medicijnen tegen dodelijke ziekten als kanker te testen. Ook dit laboratorium was al een aantal keren mikpunt van radicale dierenbevrijders.

Het aantal proefdieren kan volgens Merel Ritskes, hoogleraar proefdierkunde aan het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen, nog verder omlaag. Zij noemt de Wet op de dierproeven als een van de strengste van Europa.

Nederland onderscheidt zich vooral met het welzijnsdagboek voor alle proefdieren. Onderzoekers moeten elke dag het welzijn van hun proefdieren beschrijven, ook voor muizen en ratten.

Het welzijnsdagboek schiet volgens Ritskes zijn doel voorbij. Het leidt tot frustratie bij onderzoekers, die minder geneigd zullen zijn om voor dierproeven alternatieven te zoeken. (HENK VAN GELDER en PAUL BOLWERK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden