Dierenopvang goed bij kas dankzij schenking van drs. P

De dierenopvang in Amsterdam heeft in 2016 ruim 1,6 miljoen euro ontvangen uit erfenissen. Een van de weldoeners was de in 2015 overleden tekstdichter, zanger én erkend kattenliefhebber Heinz Polzer alias drs. P.

Patrick Meershoek
Drs. P Beeld ANP
Drs. PBeeld ANP

Dat staat in het jaarverslag van de dierenopvang. Over de omvang van de schenking worden geen mede­delingen gedaan, maar het gaat om een substantieel bedrag waarmee het asiel allerlei eerder uitgestelde plannen alsnog kan realiseren.

Mede dankzij de erfenis van drs. P. liepen de inkomsten uit nalatenschappen in 2016 op tot 1,6 miljoen, een miljoen meer dan vooraf was begroot. In 2015 haalde het asiel net iets meer dan 600.000 euro op.

Alle donaties van particulieren bij elkaar telden vorig jaar op tot 1,9 miljoen euro. Daarmee waren de particuliere giften de belangrijkste bron van inkomsten voor het asiel. Van de overheid ontving de organisatie 750.000 euro en van het bedrijfsleven 20.000 euro.

Syrisch meisje
Aan de verschillende soorten opvang van honden, katten en konijnen was het asiel vorig jaar meer dan 2 miljoen euro kwijt. In heel 2016 werden in totaal 580 honden, 1106 katten en 235 konijnen opgevangen aan de Ookmeerweg in Nieuw-West.

Met name de kosten voor de opvang van zwerfhonden lopen in de papieren. Het aantal verblijfs­dagen verdubbelde in 2016, ook ­omdat voor de instromende vechthonden een langdurig trainingstraject is opgezet. De verwachting is dat de eisen aan deze training nog verder zullen worden verzwaard.

Aanleiding zijn de bijtincidenten die zich in 2016 voordeden. Veel aandacht kreeg het Syrische meisje uit Nieuw-West dat in de tuin achter het huis werd aangevallen door een hond die enkele weken eerder uit het asiel was gehaald.

Sindsdien worden 'hoogrisico-honden' nog strenger bekeken, en worden ook de baasjes intensief gescreend en begeleid.

Lees ook: 180 uur taakstraf voor eigenaar pitbull die kleuter verwondde

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden