Update

Dierenbescherming maakt mini-kerkhofjes voor mollen in parken

In verschillende Amsterdamse parken zijn woensdagnacht en donderdagnacht  kruisjes geplaatst met de tekst 'gemold 2013'. Zo staan er in het Vondelpark tien van deze bordjes in het gras gestoken.

Lucia van den Brink
Het 'kerkhofje' Beeld onbekend
Het 'kerkhofje'Beeld onbekend

De mini-kerkhofjes zijn op verschillende plekken in Amsterdam te zien: de Nieuwmarkt, Park Frankendaal, Museumplein, Vondelpark, Beatrixpark, Sloterpark.

Even was het onduidelijk wie de kruisjes had geplaatst. Het domeinnaam gemold.nl, bleek echter van de Dierenbescherming te zijn. De Amsterdamse afdeling van de Dierenbescherming kwam later met een persbericht waarin ze vertellen dat de mollenklemmen die nu gebruikt worden in de strijd tegen overlast, dieronvriendelijk zijn. 'De klemmen zijn onnodig en enkel symptoombestrijding. Het is de hoogste tijd dat er door burgers en bestuurders gekeken wordt naar diervriendelijke alternatieven zoals het wegtrillen van mollen.'

De Dierenbescherming en de GDD doen sinds maart een proef waarbij mollen uit hun holletjes getrild worden. Dit gebeurt twee keer per week in het Amsterdamse bos, omdat de beestjes daar voor overlast zorgen op de sportvelden. Met behulp van een zware maai of trilwagen die over de grasmat rijdt, willen we onderzoeken of dit van invloed is op de aanwezigheid van mollen.

Volgens de GGD en de Dierenbescherming is het wegtrillen van mollen diervriendelijk, maar deze methode is echter nog nooit getest. Tot nu toe werden de mollen altijd met mollenklemmen gevangen.

null Beeld Dierenbescherming Amsterdam
Beeld Dierenbescherming Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden