Plus

Dierenasiel Amsterdam worstelt met vechthonden

Het dierenasiel krijgt veel vechthonden in de opvang. Kunnen ze na training aan een nieuw leven beginnen? De uitplaatsing ligt gevoelig, zeker sinds een meisje ernstig verwond werd door een voormalige asielhond.

Hans Fokkens: 'Een vechthond geef je niet zomaar mee'Beeld Rink Hof

Slapeloze nachten heeft ze ervan gehad. Gedragstherapeut Majori Meijer van de Dierenopvang Amsterdam was er deze zomer van overtuigd dat Charly na een lange periode van training kon worden uitgeplaatst.

"Hij had een geschiedenis van verwaarlozing en mishandeling, en was bijzonder angstig. Maar hij reageerde heel goed op de training. In juli was hij zover dat hij onder voorwaarden in een gezin kon worden ondergebracht."

Afschuwelijk incident
Charly moest op straat aan de lijn worden gehouden en kon volgens die voorwaarden beter uit de buurt van kinderen kon blijven. Dat ging binnen twee weken mis: een buurmeisje van zes jaar kroop door de spijlen van het hek van de binnentuin van de Speelmanstraat en kwam oog in oog met de loslopende hond te staan.

Meijer: "Een afschuwelijk incident. Voor het meisje in de eerste plaats natuurlijk, maar ook voor de nieuwe eigenaren. Niemand had dit kunnen voorzien of voorkomen. Ook wij niet."

Het voorval heeft de discussie over de werkwijze met vechthonden nieuw leven ingeblazen. "De opvang en uitplaatsing van dieren is al meer dan honderd jaar onze kerntaak," vertelt directeur Hans Fokkens. "Maar nu behoort zeventig tot tachtig procent van de honden hier tot de vechthonden. Dat zijn geen dieren die je zomaar aan iemand meegeeft."

Gedragstest
Dat gebeurt dan ook niet. Alle nieuwe honden krijgen een gedragstest.

Meijer: "We kijken hoe het met de hond gaat en wat we met hem kunnen doen. Vrijwel alle asielhonden komen met problemen binnen, maar ze kunnen ook leren. Met intensieve trainingen kunnen we negatief gedrag afleren en positief gedrag aanleren. Maar het komt voor dat het niet lukt om contact te maken. Als er na twee maanden training geen progressie in zit, laten we het dier na overleg met een extern deskundige inslapen."

Voor de honden die door de test komen, wordt met grote zorgvuldigheid een nieuwe eigenaar gezocht, legt Fokkens uit. "Als mensen belangstelling hebben, gaan we in gesprek. Over het verleden van de hond, maar ook over wat het dier nodig heeft om goed te kunnen functioneren."

Meijer vult aan: "Vechthonden moeten niet de hele dag in de mand naast de bank liggen. Daar worden ze onrustig van. Ze moeten lichamelijk en geestelijk worden uitgedaagd. Dat hebben ze echt nodig."

Onvruchtbaar
Het asiel probeert de intenties van de nieuwe eigenaar te peilen. Het stoere voorkomen van de vechthond maakt hem aantrekkelijk voor mensen die van stoer houden. Omdat er daar klaarblijkelijk erg veel van zijn, is de vraag naar vechthonden enorm groot, en dat trekt weer fokkers aan.

Fokkens: "Alle vechthonden die bij ons binnenkomen, worden onvruchtbaar gemaakt. Het komt wel voor dat mensen hun belangstelling voor een hond verliezen zodra ze dat horen."

Hondengevechten
De vechthond is ook populair binnen het criminele circuit. Het asiel zegt aanwijzingen te hebben dat in Amsterdam en omgeving hondengevechten worden gehouden. "Af en toe wordt een hond gevonden met kenmerkende verwondingen rond de hals. Dan weet je eigenlijk wel genoeg," zegt Meijer.

"De politie doet er wel onderzoek naar, maar het blijkt heel lastig om tot dat circuit door te dringen. Helaas, want het is natuurlijk afschuwelijk wat daar gebeurt."

Bijtprotocol
Het is slecht voor mens en dier, vindt Fokkens, dat regelgeving rond het fokken en houden van vechthonden ontbreekt. De gemeente werkt aan een zogenoemd bijtprotocol met richtlijnen voor incidenten.

"In zo'n protocol kan bij voorbeeld komen te staan dat een hond na een eerste bijt­incident meteen samen met zijn baas verplicht op training moet. Dat is belangrijk, want bij vrijwel alle ernstige bijtincidenten blijkt er een geschiedenis van eerdere gevallen te zijn, waarbij de ernst van de incidenten steeds verder toenam."

Levendige handel
Meijer wijst op de wetgeving in Vlaanderen, waar het voor particulieren verboden is honden en katten op internet of andere plekken aan te bieden.

"Bij ons bestaat een levendige handel van vechthonden via Marktplaats. Dieren hebben in een paar jaar tijd soms vier of vijf eigenaren. De hond wordt in een impuls aangeschaft voor een paar honderd euro, blijkt toch lastig in huis en gaat weer over in andere handen. Als niemand het dier meer wil, krijgen wij het aangeboden."

Aansprakelijkheid
Een strenger toezicht op de fok en handel komt in elk geval het welzijn van de dieren ten goede. In andere landen worden ook strenge eisen gesteld aan het houden van een vechthond, zoals een minimumleeftijd, een bewijs van deskundigheid, geen strafblad en een aansprakelijkheidsverzekering.

Meijer: "Een hond doet wat een hond moet doen. Als een jachthond achter een kat aangaat en het dier doodbijt, is dat vreselijk, maar het is waar hij ooit voor gefokt is en wat nog steeds in de hond zit. Het zijn in de eerste plaats de eigenaren die zich daarvan bewust behoren te zijn: hoe zit mijn hond in elkaar en hoe ga ik daarmee om?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden