Plus

Dierenambulance staat al 40 jaar paraat voor het stadsdier

Al veertig jaar rukt de Dierenambulance Amsterdam uit voor konijn, duif of kat in nood. 11.000 ritten maakt de stichting per jaar. Dat gaat financieel maar net.

In 1979 moesten vijftig katten uit een fokkerij op een woonboot in het centrum geëvacueerd worden na een lek Beeld ANP
In 1979 moesten vijftig katten uit een fokkerij op een woonboot in het centrum geëvacueerd worden na een lekBeeld ANP

Op de Oostzanerdijk is een jonge, verwarde ekster aangetroffen. Vanuit de Voorburgstraat belt er iemand in paniek dat er een vogel - soort onbekend - rondfladdert in een kelderbox. En op de Panamalaan is een eend aangevallen door soortgenoten.

Ze zullen nog even moeten wachten, want een ambulance moet eerst een jonge koolmees vanuit West naar vogelopvang De toevlucht in Zuidoost brengen. De andere ambulance die op dit moment rijdt, gaat met spoed naar de Minahassastraat in Oost, waar in een achtertuin een wildvreemde kat aan het bevallen is.

"Een vogel zonder prio komt nu eenmaal later aan de beurt dan kittens," zegt centralist Saskia, die vandaag samen met Hennie in de meldkamer van de Dierenambulance Amsterdam zit. In het pand bij de afrit Middenweg van de A10 hebben ze voor hun neus een paar schermen, achter hun rug staat een bed: dan kunnen de centralisten tijdens de nachtdiensten soms een dutje doen.

Dierenliefde
In het voorjaar, nu van alles wordt geboren en uitvliegt, is het druk in de meldkamer. De Dierenambulance Amsterdam doet 11.000 ritten per jaar, 30 per dag. Nu is het pas net na het middaguur en staat de teller al op 47 telefoontjes. "En ook al is het de vijfde gewonde duif van de dag, ze komen er gewoon aan. Het is onvoorwaardelijke dierenliefde," zegt Annemiek van Kessel.

Daarmee geeft ze meteen een antwoord op de vraag die ze in de titel van haar boek opwerpt, dat vandaag gelijk met het 40-jarig ­bestaan van de Dierenambulance Amsterdam wordt gepresenteerd. In Rijden Jullie Ook Voor Duiven? schetst Van Kessel het reilen en zeilen van de organisatie, die begon als zijtak van de Centrale Doktersdienst maar in mei 1978 een zelfstandige stichting werd.

Fluffie de python
Dat levert verhalen op over gevonden baby-baardagamen (een hagedissensoort), meegereisde muurgekkos en een tijgerpython met de naam Fluffie. Ook het menselijke leed is nooit ver weg: van katteneigenaren die het slechte nieuws over hun aangereden huisdier te horen krijgen tot eenzame doden, woningontruimingen en gedwongen psychiatrische opnamen waarbij dieren achterblijven. In het huis van een man in Noord bijvoorbeeld, dat vol bleek te liggen met dode eenden, meeuwen, kraaien, duiven en een zwaan.

"Ga mee met de Dierenambulance en je krijgt genoeg van dit soort sterke verhalen. Maar het allermooist vind ik eigenlijk misschien die gewone ritjes," zegt Van Kessel. "Van het uitzetten van een opgeknapt egeltje in het park tot het redden van een vogel uit een regenpijp. Alles gebeurt met evenveel energie. En dat alleen maar door vrijwilligers."

Het boek mag volgens Van Kessel dan ook best als pleidooi worden gezien voor meer aandacht en geld voor de organisatie. "Het blijft toch vreemd dat de Dierenambulance geen onderdeel is van de gemeente. Het kan alleen in deze vorm maar bestaan vanwege de vele vrijwilligers en donateurs. Dat terwijl ze zo veel doen om de stad leefbaar houden."

En levend te houden. Tenminste, dat proberen ze. In de meldkamer loopt de spanning namelijk op vanwege twee spoedgevallen. In Landsmeer is een oude hond in elkaar gezakt. En in Geuzenveld is een kat zo benauwd dat mond-op-snuitbeademing moet worden geadviseerd, terwijl de ambulance die kant op spoedt. De ekster op de Oostzanerdijk en de andere vogels zonder prio zullen nog even moeten wachten.

Annemiek van Kessel: Rijden Jullie Ook Voor Duiven? Verhalen uit de Dierenambulance. De Kring, €16,50.

Een ruimere begroting begint bij veertig?¿

Al zeker sinds halverwege de vorige eeuw rijden er dierenvrienden in Amsterdam rond met ambulances om dieren in nood te helpen, maar sinds 8 mei 1978 bestaat de centrale organisatie Dierenambulance Amsterdam. Financieel heeft de stichting het regelmatig zwaar. Vaak was het dankzij een of twee onverwachte erfenissen dat de begroting toch nog rond kwam. Vorig jaar schoot de gemeente te hulp met een 100.000 euro, bovenop de jaarlijkse bijdrage van 275.000 euro.

De dierenambulance helpt bij het uitvoeren van de wettelijke gemeentetaak om zwerfdieren te helpen, het verwijderen van kadavers langs de weg en de bestrijding van botulisme, een vergiftiging die vooral vogels en vissen treft.

"Als wij dat niet doen, moet de gemeente het anders oplossen," zegt directeur Margje de Jong. "Dat gaat meer kosten, want dan komt het terecht bij een organisatie die niet voor 90 tot 95 procent uit vrijwilligers bestaat."

In een rapport kwam de gemeente onlangs tot de conclusie dat de bijdrage van 275.000 euro te laag is voor wat er wordt gevraagd aan de Dierenambulance. Het nieuwe college zal moeten beslissen of de organisatie structureel meer geld krijgt of dat de gevraagde kwaliteit van de dienstverlening omlaag gaat.

De Jong verwacht dat het nieuwe college van GroenLinks, D66, PvdA en SP voor het eerste zal kiezen. "Daar heb ik een goed gevoel over. Alle partijen weten dat we niet alleen konijnen knuffelen en belangrijk zijn voor de stad. Ze zeggen wel eens: het leven begint bij veertig en ik ben ervan overtuigd dat het ook voor onze organisatie geldt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden