Dierenambulance annuleert open dag: vergunning is te duur

Het doek is gevallen voor de open dagen van Dierenambulance Amsterdam. De vrijwilligersorganisatie kan het jaarlijks terugkerende evenement niet meer betalen.

Beeld anp

Volgens de Dierenambulance komt dat door de hoge leges die de gemeente vraagt voor vergunningen. “Wij vinden het ontzettend jammer, maar een vergunning voor een open dag kost ons nu in totaal ruim 800 euro,” zegt directeur Margje de Jong. “Dat kunnen we niet opbrengen.” 

Sinds dit jaar heeft Amsterdam de kosten van evenementenvergunningen met 150 procent verhoogd. Zowel voor grote festivals, als voor kleine evenementen zoals wijkfestivals, buurtcircussen en straatfeesten. 

“Het is jammer dat organisaties zoals wij geen uitzonderingspositie hebben,” zegt De Jong. “We hebben geen winstoogmerk en zijn afhankelijk van vrijwilligers en donateurs.” De Dierenambulance baalt dat de open dag niet doorgaat. “Het is voor ons een moment waarop we ons kunnen presenteren aan onze begunstigers en nieuwe vrijwilligers kunnen aantrekken.”

De gemeente is op de hoogte van de zorgen over de verhoogde leges voor evenementenvergunningen, in het bijzonder voor kleine evenementen. Daarom wil burgemeester Halsema de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zo wijzigen dat evenementen tot 250 bezoekers kunnen volstaan met een meldplicht, mits er geen gevaar ontstaat voor verkeer, gezondheid of openbare orde. 

De wijziging betekent dat voor kleinschalige, niet commerciële evenementen geen vergunning hoeft te worden aangevraagd. Die grens ligt nu op maximaal honderd bezoekers. De wijziging van de APV moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Naar verwachting komt dit voor het einde van dit jaar in de raad.

De gemeente gaat het evenementenbeleid eind dit jaar helemaal evalueren. Dan wordt er ook een besluit genomen over de hoogte van de leges in 2020. “We hopen dat we op de een of andere manier een regeling kunnen treffen,” zegt de Jong. 

De gemeente laat weten dat er eerder deze week contact is geweest met de dierenambulance. In dat gesprek is aangegeven dat de gemeente mee wil denken over een oplossing. 

Lees verder: Verhoging leges nekslag voor buurtevenementen: ‘Niet alles is een festival’

Reactie gemeente:

De afspraak om de leges te verhogen – onder meer voor evenementen – is vastgelegd in het collegeakkoord. Doel is om de kostendekkendheid van leges te verhogen. Sinds de verhoging per 1 januari 2019 is de kostendekkendheid nog altijd maar 16%.

De gemeente Amsterdam is op de hoogte van de zorgen over de verhoogde leges voor evenementenvergunningen. In het bijzonder als het gaat om kleine of buurtgerichte evenementen. Daarom wil burgemeester Halsema de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) zo wijzigen dat evenementen tot 250 bezoekers kunnen volstaan met een meldplicht. Dit mits er geen gevaar ontstaat voor verkeer, gezondheid of openbare orde. Dat betekent dat er voor kleinschalige (niet commerciële) festivals en evenementen geen vergunning hoeft te worden aangevraagd. Die grens ligt nu op maximaal 100 bezoekers. De wijziging van de APV moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Naar verwachting komt dit voor het einde van dit jaar in de gemeenteraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden