Dienstweigeraar Kees Vellekoop overleden

Kees Vellekoop is overleden. Hij werd landelijk bekend toen hij door Amnesty International werd erkend als politiek gevangene. Vellekoop werd in 1974 als 'principieel dienstweigeraar' veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf omdat hij een jaar eerder op politieke gronden had geweigerd zijn dienstplicht te vervullen.

redactie
1973. Dienstweigeraar Kees Vellekoop (midden) tijdens een demonstratie voor de erkenning van gewetensbezwaren als weigeringsgrond. Beeld anp
1973. Dienstweigeraar Kees Vellekoop (midden) tijdens een demonstratie voor de erkenning van gewetensbezwaren als weigeringsgrond.Beeld anp

Behalve Amnesty bemoeide heel Nederland zich ermee en Vellekoop werd op slag beroemd. Hij overleed woensdag op 61-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker, zo deelde de familie vandaag mee.

De belangstelling destijds was enorm, tot ver over de grenzen, en hij kreeg menig navolger onder de dienstplichtigen. Mede door Vellekoops houding en de brede publiciteit werd de bestaande Wet gewetensbezwaren militaire dienst verruimd.

Verruiming van de wet
Na bevestiging van zijn vonnis door het hoog militair gerechtshof belandde Vellekoop in de gevangenis in Scheveningen. Hij werd al na 4 maanden vrijgelaten in afwachting van de verruiming van de wet waartoe het kabinet-Den Uyl na veel commotie besloot. Na zijn vrijlating bleef Kees Vellekoop betrokken bij de Vereniging voor Dienstweigeraars, die samen met Pax Christi een prominente rol in zijn zaak had gespeeld.

Vellekoop was van 1982 tot 1991 raadslid in Gouda voor de PSP/CPN-fractie en later voor GroenLinks. Hij werkte tot zijn dood bij een bedrijf dat softwareprogramma's voor de welzijns- en zorgsector ontwikkelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden