Update

Dienstwapen gebruikt bij drama Kekerdom

De drie doden die zondag werden gevonden in een huis in het Gelderse Kekerdom zijn doodgeschoten. Daarbij is ook geschoten met het dienstpistool van de 59-jarige recherchechef van de regiopolitie Gelderland-Zuid, die een van de doden is.

De woning in Kekerdom. Beeld epa
De woning in Kekerdom.Beeld epa

Of er nog meer vuurwapens zijn gebruikt in de woning, moet nog blijken uit nader onderzoek, aldus een politiewoordvoerder vrijdag. Het onderzoek richt zich nu op wie het dienstpistool of een ander wapen heeft gebruikt. Ook moet nog blijken of alle gevonden kogels uit het dienstwapen kwamen. De politie zoekt nog in de woning naar mogelijke munitie uit een ander wapen.

Sectie
Districtsrecherchechef Jan Petter is overleden door een schotwond in zijn hoofd, zo is uit sectie op zijn lichaam gebleken. Een 50-jarige man en zijn 47-jarige vriendin uit Millingen aan de Rijn, wier lichamen ook in de woning van de politieman in Kekerdom lagen, hadden meerdere schotwonden in hun lichaam en hoofd.

Het drietal, van wie de politie vrijdag alle namen noemde, kende elkaar. De lichamen zijn vrijdag op last van het Openbaar Ministerie vrijgegeven aan hun nabestaanden.

Dat de politieman zijn dienstpistool in huis had is opmerkelijk, want hij zat al maanden thuis vanwege een knieoperatie. Het is gebruikelijk dat politiemensen hun wapen op het bureau achterlaten in een kluisje. Alleen in bijzondere gevallen wordt toestemming gegeven om het wapen mee naar huis te nemen.

De recherchechef was al zo lang afwezig dat er op zijn werk in het district Tweestromenland vervanging was geregeld. Het drama in Kekerdom heeft dan ook geen gevolgen voor het opsporingswerk, zei een politiewoordvoerster eerder deze week.

Wietkwekerij
In het huis in Kekerdom vond de politie 224 hennepplanten. In de woning in Millingen lagen spullen voor een wietkwekerij, maar zonder planten. De man en de vrouw huurden dit huis van een andere agent van Gelderland-Zuid, die tot nu toe geen verdachte is in de zaak.

De 50-jarige doodgeschoten man uit Millingen had een crimineel verleden. Hij zat onder meer een jarenlange celstraf uit voor fraude en valsheid in geschrifte en was eerder opgepakt voor het bezit van een handelsvoorraadje cocaïne en xtc. In die tijd kende hij de recherchechef uit Kekerdom nog niet volgens zijn raadsman.

De woningen in de Ooijpolder zijn nog niet vrijgegeven. Ze blijven onder beheer van de politie wegens eventueel nader sporenonderzoek. De wegafzettingen rond de huizen zijn wel opgeheven.

Uitvaart zonder korpseer
De uitvaart van Petter zal volgende week zonder korpseer plaatshebben. Dat heeft de korpsleiding van de regiopolitie Gelderland-Zuid besloten. Het standpunt sluit aan bij de wens van de nabestaanden van de 59-jarige politieman, aldus een woordvoerster van het korps.

Voor medewerkers van het korps heeft volgende week een besloten, interne bijeenkomst plaats. 'Om stil te staan bij de gebeurtenissen in Kekerdom en de zeer gemengde gevoelens die deze binnen het korps hebben opgeroepen', zegt de woordvoerster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden