PlusReportage

Diemense bewoonster van beklad huis laat zich ‘niet bang maken’

Een woning in Diemen werd in de nacht van zondag op maandag beklad met een racistische leus in relatie tot het coronavirus. De politie gaat op zoek naar de dader(s).

. Beeld Hanneloes Pen
.Beeld Hanneloes Pen

De tekst stond in grote knalblauwe letters over het gehele raam geschreven: ‘KK chinees corona’. Op de muur naast het raam stonden drie kruizen onder elkaar gekalkt. De dochter van de bewoonster laat een foto van de bekladding zien. Het voorval heeft de familie behoorlijk geraakt.

De 65-jarige vrouw des huizes, die liever anoniem blijft, vertelt dat zij maandagochtend door haar buren werd gewaarschuwd. “Ik schrok er enorm van en was helemaal overstuur. Ik voel me persoonlijk aangevallen. Maar ik heb niemand kwaad gedaan en hou niet van ruzie,” zegt de vrouw die direct de politie belde. Een forensisch team kwam langs om de graffiti te onderzoeken. “Het raam werd met een laken afgedekt. Het trok zoveel bekijks,” zegt haar dochter.

Een vriend van de familie heeft de tekst verwijderd. “Hij heeft er nog een uur over gedaan.” De drie kruizen naast het raam zijn nog een klein beetje zichtbaar.

Hartjes

Voor het raam hangen nu lieve kaarten van buren en onbekenden. “Zelfs uit Assen en Groningen,” vertelt de vrouw. ‘Dikke knuffel’ en ‘Thinking of you’ staat op de voorkant. Ook zijn er kaarten met hartjes.

Aan de binnenkant van een van de kaarten staat: ‘Ik ken je niet, en jij mij ook niet. Maar toen ik dit verhaal hoorde van een vriendin schrok ik echt. Hoe kan iemand zich zo belachelijk gedragen en jouw huis onder kladderen met deze belachelijke teksten… waanzin.’

Een ander: ‘Ik hoop dat dit kaartje kan bijdragen aan een klein beetje blijdschap en dat je weet dat er mensen zijn die je graag een hart onder de riem willen steken!’

In een kinderhandschrift staat op weer een andere kaart geschreven: ‘Ik vind het maar raar, maar beterschap’.

Niet bang

“Die kaartjes voelen goed. Het is hartverwarmend,” zeggen de twee vrouwen. Buren kwamen langs met briefjes, cake en eten. “Ik weet niet wie dit heeft gedaan of wie er op me af is gestuurd. Maar ik laat me niet bang maken,” zegt de bewoonster.

De burgemeester van Diemen heeft inmiddels contact opgenomen met haar. De dochter: “Telefonisch. Al was hij het liefst langsgekomen met zijn vrouw. Maar dat was vanwege het coronavirus niet verstandig. Hij leefde erg mee met ons.”

De bewoonster, die van Chinese afkomst is, werd eerder bij de bank waar ze werkt door een boze klant uitgescholden. “Er was een incident met hem. Hij werd agressief en schold me uit voor corona-Chinees. Hij riep ook nog dat ik geen mondkapje droeg,” vertelt de vrouw.

Haar zoon maakte mee dat mensen afstand van hem namen bij de bushalte. “Het irriteerde hem.”

Haar dochter woont nu tijdelijk bij haar. “We proberen wat afleiding te zoeken door buiten te wandelen en wat in de tuin te werken. Anders ga ik prakkiseren. De mensen worden zo persoonlijk in deze tijd. Ik woon veertig jaar in Nederland en dat ik dit op mijn 65ste moet meemaken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden