Diederik Stapels aanstelling wordt heroverwogen

De aanstelling van Diederik Stapel bij een onderwijsinstelling in Breda wordt heroverwogen na een advies van de medezeggenschapsraad.

Diederik Stapel in de Singelkerk ten gelegenheid van zijn Preek van de Loser.Beeld anp

Stapel werd begin deze maand aangesteld bij NHTV, een internationale hogeschool in Breda die vooral opleidingen biedt gericht op toerisme, logistiek en media. Stapel geeft geen les en doet geen onderzoek, maar begeleidt grote onderzoeksprojecten.

Na een advies van de medezeggenschapsraad wordt zijn functie nu echter heroverwogen. Stapels komst zou de naam van de school geen goed doen. "Na zijn aanstelling hebben we veel reacties gehad van onze medewerkers, studenten en onderzoekers, zowel positieve als negatieve," vertelt een woordvoerder van de instelling.

"Sommigen zeiden dat het een dappere zet was om hem een nieuwe kans te geven, anderen zijn bang voor imagoschade. We vonden het van belang dit niet te negeren en gaan dus opnieuw kijken naar zijn aanstelling. Het kan alle kanten op gaan: misschien dat we een andere constructie voor hem verzinnen, maar we kunnen ook doorgaan óf stoppen."

Hoewel Stapel al sinds 1 september werkzaam is op de school, kan hij nog weggestuurd worden omdat hij werkt als zzp'er. NHTV verwacht binnen enkele dagen een besluit te nemen.

Hard aangepakt
Tegen BN de Stem zei Hein van Oorschot van het college van bestuur vorige week nog dat de instelling enige schroom voelde tijdens de sollicitatieprocedure.

Van Oorschot: "Natuurlijk hebben wij ons wel even achter de oren gekrabd, maar hij heeft de kennis waar wij naar op zoek zijn. Bovendien is hij door de samenleving zo hard aangepakt dat hij een dergelijke misstap niet meer zal maken. Hij zal zorgvuldiger zijn dan ooit tevoren. En buiten dat zijn wij van mening dat iemand een tweede kans verdient."

De omstreden oud-wetenschapper Stapel werkte als sociaal psycholoog voor de UvA en universiteiten in Tilburg en Groningen. In 2011 kwam uit dat hij jarenlang op grote schaal onderzoeksgegevens heeft verzonnen. Daarop besloot Stapel zijn doctorstitel van de UvA vrijwillig in te leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden