Diederik Samsom heeft een nieuwe baan

Diederik Samsom heeft een nieuwe baan in Noord-Holland.

Het Parool
Diederik Samsom, februari dit jaar. Beeld anp
Diederik Samsom, februari dit jaar.Beeld anp

Dat meldt het FD zondag. De 45-jarige voormalig PvdA-voorman gaat parttime als adviseur werken bij HVC, een groot afval-, grondstoffen- en energiebedrijf in Alkmaar. Hij zal zich bezighouden met het gebruik van aardwarmte als duurzame energiebron of energieopslagplaats. Hij is "enthousiast over de ambities van HVC en wil ze daar graag in verder brengen.''

HVC, dat eerder Huisvuilcentrale Noord Holland heette, bedient 46 gemeenten en 6 waterschappen, en zegt de grootste niet-commerciële afvalinzamelaar van Nederland te zijn. Het bedrijf maakt zich sterk voor recycling, en zamelt veel soorten afval apart in.

Daarbij levert HVC groene energie aan gemeenten, waterschappen, bedrijven, particulieren. Dat wordt opgewekt uit afval, wind, zon biomassa en geothermie (aardwarmte).

Diederik Samsom was van 2003 tot 2012 Kamerlid namens de PvdA. Daarna werd hij lijsttrekker, tot hij in december 2016 het onderspit moest delven voor Lodewijk Asscher. Na een soms hevige strijd, die op de kiezers overkwam als een broedermoord, stemde een meerderheid van de PvdA-leden voor Asscher als kopstuk van hun partij.

Samsom besloot daarop de Kamer definitief te verlaten.

De PvdA'er, die kernfysica studeerde en lang bij Greenpeace werkte, stond aan het Binnenhof bekend om zijn grote kennis van energie, duurzaamheid en milieu. De laatste maanden werkte hij als zelfstandig adviseur voor onder andere energieadviesbureau DNV-GL en het Delftse Hyperloop-project. Samsoms klus bij het Alkmaarse bedrijf is zijn grootste sinds hij de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij verloor van Lodewijk Asscher.

Lees ook: Heeft de PvdA nog wel toekomst?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden