Update

Diederik Samsom denkt na over zijn positie

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom, die veel wordt genoemd als mogelijke opvolger van partijleider Job Cohen, denkt na over zijn positie. Dat liet hij vanochtend weten voorafgaand aan de fractievergadering van de Tweede-Kamerfractie over de ontstane situatie na het vertrek van Cohen.

ANP/Redactie
PvdA-Kamerlid Diederik Samsom. © ANP Beeld
PvdA-Kamerlid Diederik Samsom. © ANP

'Geef ook mij de tijd om alles op een rijtje te zetten', zei hij. 'Het heeft ons allemaal overvallen. Als fractie gaan we nu kijken hoe het verder moet.'

Partijvoorzitter Hans Spekman meldde gisteren dat de nieuwe leider van de PvdA uit de Tweede Kamerfractie moet komen. Bij een congres volgende maand kunnen leden daarvoor een 'zwaarwegend advies' uitbrengen.

Samsom heeft een goede kans om de nieuwe fractieleider te worden. Hij wordt door PvdA-kiezers en -bestuurders het vaakst genoemd als nieuwe fractievoorzitter, zo bleek uit diverse peilingen.

Tijdens de vorige kabinetsperiode stelde Samsom zich al kandidaat voor het fractievoorzitterschap. Toen verloor hij echter de strijd van Mariëtte Hamer.

Sindsdien heeft Samsom zich evenwel meer in de kijker gespeeld. Hij was de laatste tijd vaak op tv - vooral tijdens de nasleep van de tsunami in Japan - en ligt goed bij de linkervleugel van de partij. Onder leiding van PvdA-voorzitter Hans Spekman beweegt de partij meer naar links.

Van Samsom wordt verwacht dat hij ook een gooi zal willen doen naar het partijleiderschap.

De opvolger van de gisteren opgestapte Job Cohen is overigens niet automatisch de lijsttrekker bij de eerstkomende verkiezingen. Tegen die tijd volgt een nieuwe ledenraadpleging om te bepalen wie de partijleider wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden