Column

Die weekendscholen komen er en je kunt er niets tegen doen

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Die Turkse weekendscholen komen er en je kunt er niets tegen doen.

Ik herinner me 'de Syriër'. Hij deed aan 'huiskamerbijeenkomsten' bij Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Hij zweepte met zijn Koran­lessen de jongens op tot moorden. Een dag na de moord op Van Gogh vertrok hij uit Nederland, met achterlating van een Nederlands-Surinaamse vrouw en een kind. Er wordt verondersteld dat hij zich vervolgens bij IS heeft aangemeld.

Mijnheer kwam zogenaamd op bezoek. Lesgeven.

Als een school niet mag, begin je een huiskamerbijeenkomst, en als dat niet mag een guerrillagroep. Dan beter een school onder controle van de inspectie.

In 1971, toen ik nog jong en rood was (18), ging ik in de Haarlemmerhouttuinen eens naar een krot waar de Socialistische Jeugd 'les' kreeg in het maken van bommen.

Althans, we bestudeerden tekeningen die stonden in The Anarchist Cookbook, dat vrij verkrijgbaar was bij boekhandel Het Fort van Sjakoo.

Van dat 'bestuderen' moet u zich niets voorstellen, het was praten, praten, praten. Waarom het gebruik van geweld rechtvaardig was, en waarom er revolutie moest komen. (Binnenkort zult u deze meningen weer horen, let op mijn woorden.)

Wat ons bezielde? Misplaatste passie voor het goede dat ons liet hallucineren; onze ouders waren bang en gebroken uit de oorlog gekomen en wij zagen het fascisme weer uit alle kieren van de samenleving druppelen een grote plas worden. Onze collectieve naïveteit hielden we zelf voor intelligent engagement.

De enigen die iets tegen die Turkse scholen kunnen doen, zijn de Turkse Nederlanders zelf. Stuur er je kinderen niet heen!

Het bevordert de integratie niet! Je komt nog vijandiger tegenover de rest van de Nederlandse samenleving te staan. En dat is precies wat Erdogan wil. Hij is megalomaan, en dus in concurrentie met de machtige landen van Europa: Duitsland en Frankrijk, en de kleine landen moeten niet zo'n grote mond hebben. Wat hebben mijn woorden dan voor zin? Niks.

Het was de RAF die de RAF afschafte, het waren de communisten die het communisme afschaften. Wij krijgen Erdogan niet weg, dat moeten de Turken doen als ze dat willen.

Willen ze dat?

Hij gaf de Turken economische groei en zelfvertrouwen. Dat hij dat deed door een fascistoïde dictatuur, lijkt op een goede ruil.

Iedereen sluit zijn ogen als hem dat goed uit komt. Dat leerde ik op straat.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden