'Die rat zat op het konijnenhok'

Mark Bronckhorst van de GGD plaatst een gifbak in een tuin. De bewoonster heeft er een rat gezien. Foto Marc Driessen Beeld
Mark Bronckhorst van de GGD plaatst een gifbak in een tuin. De bewoonster heeft er een rat gezien. Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - Een rattenplaag in Oost-Watergraafsmeer. Deze week plaatste de GGD bakken met rattengif langs de Linnaeuskade, die door dierenbeschermers weer werden weggehaald.

Ratten zijn fascinerend. Slim ook, zegt Mark Bronckhorst van de GGD, afdeling Dierplaagbeheersing, tot vorig jaar Ongediertebestrijding geheten.

''We hebben van muizen een veel te geromantiseerd beeld. Micky Mouse, schattig. En ratten hebben een stigma: de pest, viezigheid, andere ziektes. Ten onrechte.'' Deze week nog kwamen dames van het Comité Dierennoodhulp in opstand omdat de GGD op verzoek van het stadsdeel gifbakken had geplaatst tegen de ratten in en bij de Linnaeuskade. De dames brachten de bakken met veel bombarie terug. Dieronvriendelijk, vonden ze.

En dat terwijl de GGD net 'een cultuuromslag' wil maken: niet meer zomaar gif strooien, maar eerst kijken of iets anders te doen is. Wat meestal neerkomt op het idee dat Amsterdammers gewoon wat hygiënischer moeten zijn. En de eendjes zelf hun eten moeten laten zoeken, zeker in de zomer.

Bronckhorst staat op een schimmige afvalplek achter de winkels van de Arena Boulevard. Het ruikt er naar urine, menselijke urine dus. Her en der is de grond verzakt; ratten hebben er tunnels gegraven.

Onder de afvalcontainer ligt meer afval dan erin. ''Ja, en dan maken ze een gat in de container voor het vocht, want dan hoeven de vuilnismannen niet met nat afval te werken.

Daar kunnen ratten zo in.'' Ratten verspreiden wel degelijk ziektes, aldus Bronckhorst. ''Al denk ik dat om tien tot dertig meldingen per jaar gaat. Maar vorig jaar is een agent overleden omdat hij in water was beland waar ratten in zwommen. Ziekte van Weil. Overal zitten ratten en muizen. Er is echt geen plek waar ze niet zitten.''

Trouwens, de aanwezigheid van ratten is geen garantie dat je niet óók muizen hebt. Een fabeltje. ''Net zo'n fabel als dat je kakkerlakken niet mag doodtrappen omdat je dan eitjes verspreidt. Misschien dat één iemand ooit in het profiel van z'n schoen eitjes heeft meegedragen, maar als je op zo'n beestje gaat staan, zijn de eitjes ook dood hoor.''

Een vrouw in de Bijlmer heeft een rat in haar tuin gezien toen ze haar tuinkabouters aan het schilderen was. Bronckhorst wroet wat tussen de kabouters, trekt een heggetje opzij en plaatst een gifbak. In de tuin is verder weinig van ratten te zien.

''Maar ja, het is gratis hè, dat we langskomen. Dus dan bellen mensen wat sneller.'' Volgende stop: een achtertuintje met een konijnenhok. ''Die rat zat laatst op z'n dooie gemak op het konijnenhok!'' zegt de bewoner.

Bronckhorst: ''Mevrouw, ik was ooit bij een coutureatelier op de PC Hooftstraat, waar de ratten op zolder liepen. Kwamen ze via de klimop tegen de muur binnen.'' De vrouw rilt. ''Kan het konijn nog wel loslopen in de tuin, hier?'' Bronckhorst: ''Ach. Ratten doen pas iets als ze zich bedreigd voelen. En konijnen zijn geen jagers.'' (MAAIKE SCHOON)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden