Han Lips

Die natte bilnaad van Dion Graus bleef hangen

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: NieuwLicht.

NieuwLichtBeeld NPO 2

Het lijden van de grote grazers in de Oostvaardersplassen was onderwerp van discussie in NieuwLicht, het programma waarin Tijs van den Brink heikele onderwerpen bij de hoorns vat.

Een tikkeltje zwaar misschien voor de late zondagavond, maar wel actueel: moet de mens nu wel of niet ingrijpen als dieren in de natuur dreigen te verhongeren?

Tijs had twee gasten in de studio die de indruk wekten elkaar zeker niet te zullen bijvoederen, mocht de situatie daar om vragen. Ecoloog Han Olff en parlementariër Dion Graus voerden een ronduit vijandig gesprek over de vraag of de dieren in de Oostvaardersplassen nu wel of niet als wilde natuur moesten worden beschouwd.

NieuwLicht wil een crossmediaal programma zijn, en daarom was er via Skype verbinding gelegd met amazone en dierenliefhebber Anky van Grunsven, cultuurtheoloog Frank Bosman en natuurgids Kees Holstein die vanuit de eigen woonkamer hun mening gaven. Ook waren via Facebook veelal woedende reacties verzameld.

De cultuurtheoloog leverde de beloofde diepere laag aan. Volgens de man staan de grazers in de Oostvaardersplassen symbool voor het verloren paradijs.

De mens voelt zich onbewust schuldig over wat hij het dier aandoet in bijvoorbeeld de bio-industrie, en compenseert dat door zich op te winden over het lijden van dieren in het wild.

Een interessante gedachte, maar tot een nadere uitwerking kwam het niet.

In de studio trok Graus het gesprek naar zich toe door plompverloren te zeggen dat hij zich sterk maakt voor een parlementaire enquête. Hij zei te verwachten de verantwoordelijken voor de ellende met een natte bilnaad terug te zien.

Ja, en hoe gaat dat in het debat? Er waren veel interessante argumenten uitgewisseld over mens en dier, maar die natte bilnaad van Dion Graus bleef hangen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden