David Endt. Beeld Artur Krynicki
David Endt.Beeld Artur Krynicki

Die gekromde rug. Zou Vasovic het redden?

PlusDavid Endt

Pas op het laatste moment zagen we de donkerblauwe contouren van lijn 23 uit de mist opdoemen en tot bus worden. Ons groepje jongens duwde zich tussen de dikbejaste voetbalmannen. Hoewel buitenraams het zicht niet meer dan twintig meter was, geloofde niemand aan afgelasting: Ajax-Feyenoord kón niet worden afgelast.

Eenmaal hoog op Vak TT van het Olympisch Stadion dachten we er iets anders over. In het grote witte zag je slechts af en toe het groen waar schimmen holden. Verspreidend rumoer vertelde dat er gescoord was, twee keer. Het ene rumoer droeg de kleur van Feyenoord, het andere die van Ajax. Na een half uur blies de scheidsrechter af. Teleurgesteld sjokten we terug naar de beginhalte Haarlemmermeerstation.

Maart 1968, bijna twee maanden later, bleek dat niemand zo stom was geweest zijn kaartje weg te gooien, het stadion zat bomvol. Ajax-Feyenoord heette niet ‘Klassieker’ maar minder chic: ‘De Wedstrijd van het Jaar’. Dat was het ook, de clubs waren uitermate aan elkaar gewaagd.

Eén enkel doelpunt van invaller Suurendonk was beslissend. Toch spraken wij de hele tocht naar huis vooral over de wonderbaarlijke redding van Velibor Vasovic, toen Ove Kindvall vanaf de middenlijn bal aan de voet, in vrijheid naar het Ajaxdoel sprintte. Een dure fout. 0-0 was nog de stand, een Feyenoorddoelpunt leek onvermijdelijk.

Kindvall was een snelle, dodelijke spits, zijn voorsprong enorm. Tegen beter weten zette onze Vasovic, die wij Vasco noemden, de achtervolging in. Hij rende van ons af richting overkant. Op de windstille dag blies een volkomen onverwachte, gewelddadige storm in alleen Vasco’s gekromde rug hem dichter- en dichterbij en langszij Kindvall. Het was een avontuur van vijf seconden, een ren vol grimmige boosheid en verwijt over de gemaakte fout.

Die gekromde rug. Zou Vasovic het redden? Ademloos aanschouwden wij het wonder: vlak voor Kindvalls executiemoment roofde Vasco de bal, redde Ajax. Wij juichten alsof Ajax had gescoord.

reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden