Dick Vrij: de ex-topvechter 'die niet van geweld houdt'

Op de openingsdag van megaproces Andes, over afpersing en geweld, werkte de rechtbank zich door de dossiers over ex-topvechter Dick Vrij.

Paul Vugts
Dick Vrij (op de voorgrond) moest gisteren voor de rechtbank verschijnen. Rechts zijn advocaat Nico Meijering. Beeld ANP/Aloys van Oosterwijk
Dick Vrij (op de voorgrond) moest gisteren voor de rechtbank verschijnen. Rechts zijn advocaat Nico Meijering.Beeld ANP/Aloys van Oosterwijk

Dick Vrij (49) is een imposante verschijning. De gewezen topvechter, nu sportschoolhouder, beveiliger én al heel lang een bekende in de Amsterdamse onderwereld, straalt in alles kracht uit. Zeker als hij zich opwindt, is invoelbaar waarom hij zowel in het uitgaansleven als in het milieu de reputatie geniet van 'probleemoplosser'.

In zijn strakke trui, spijkerbroek en hagelwitte sneakers liet hij op de openingsdag van megaproces Andes de verwijten over zich heen komen over allerlei mishandelingen. De kern van het bewijs: vele gesprekken die de recherche heimelijk opnam.

Zo had Vrij het over een aanvaring met een beruchte stadgenoot in café 't Tempeltje in zijn woonplaats, Beverwijk. 'Die had ik zo in elkaar geslagen dat zijn hersens, hoe noemen ze dat, dat hij vuil in zijn dinges had gekregen en die gozer in coma was geraakt.' Dat correspondeerde met de vechtpartij waarbij Vrijs rivaal een gebroken neus had opgelopen en scheurtjes in zijn schedel. Bacteriën veroorzaakten een hersenvliesontsteking en de man raakte in coma.

Vertekend beeld
Volgens Vrij is een vertekend beeld ontstaan. Die man was van zijn barkruk op hem gesprongen, waarna ze op de grond worstelden. 'Ik heb geprobeerd me te verdedigen door hem van onderuit te slaan. Ik weet niet of ik hem heb geraakt.' Hoe zit het dan met dat afgeluisterde gesprek? 'Dat zult u vaker van me horen: ik heb het verhaal vreselijk aangedikt. Ik zit in de beveiliging. Als je dan een beetje een naam hebt, werkt dat in je voordeel.'

Zo ook bij een andere schermutseling die nacht. Dat gesprek: 'Ik was met zes Turken die helemaal vol waren geladen. Ik schoot hem dwars door zijn poot, in de kroeg.' Vrij, nu: zwaar overdreven. Die man was vervelend en Vrij had gezegd dat hij moest 'opflikkeren', maar toen binnen het schot viel, stond Vrij buiten.

De mishandeling van Willem Holleeder dan, op een terras in Zuid, oktober 2012. Vrij was kwaad op Amsterdams bekendste crimineel omdat die de namen van Vrij, diens twee weken geleden geliquideerde boezemvriend Hans Nijman en beroepscrimineel Dino Soerel had laten vallen bij afpersingen waarmee ze niets te maken hadden, legde hij uit.

Holleeder
Hij was uit zijn auto gestapt toen hij Holleeder zag. Die kwam uit zijn stoel. Vrij sloeg Holleeder 'in een reflex' in één klap tegen de vlakte en brak diens kaak. Van een ingewikkeld conflict binnen de Amsterdamse onderwereld, waarin medeverdachte Danny K. Holleeder had laten weten dat die 'zijn borst nat kon maken, héél nat', zei Vrij niet te weten. Het was 'een reactieklap' omdat Holleeder dreigend overkwam.

Vrij mag oud-topvechter zijn, maar hij heeft een hekel aan geweld, zegt hij. Dat een ander beeld oprijst uit de dossiers, wijt hij aan aanklagers Koos Plooij en Willem Bos, die 'alles door hun zeef willen douwen'.
Dat hij een crimineel had mishandeld in Bloemendaal? Onzin. Hij had hem bij zijn jas gepakt, met een beenveeg 'op de grond gegooid' en hem duidelijk gemaakt dat hij niet meer slecht over Vrij moest spreken. Vrij: 'Ik vind dit meer een zaak voor de wijkagent.' Het slachtoffer was niet eens gewond. 'Als ik hem neerpomp, hoeft er misschien geen traumahelikopter te komen, maar hij moet toch wel effe naar een EHBO-postje.' Of Vrij wilde voordoen hoe hij die man bij zijn jas pakte dan wel stompte, vroeg Plooij. Graag. 'Komt u maar effe deze kant op dan.'

De laatste twee zaken hadden nóg minder om het lijf, als je het Vrij vroeg. Opgeklopte verhalen. Een 'pittig' gesprek voor een horecazaak in Beverwijk en een akkefietje op een vechtgala in Brussel. Vrij: 'Er is niks gebeurd. We moeten het hierover hebben omdat twee officieren koste wat kost willen volhouden dat ik iedereen in elkaar loop te rammen.'

undefined

Dick Vrij Beeld YouTube
Dick VrijBeeld YouTube

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden