Dick Schoof: 'Jihadisten en onderwereld zijn nauw verweven'

De banden tussen jihadistische netwerken en de criminele onderwereld worden steeds nauwer. Opsporings- en inlichtingendiensten zijn bezorgd: terroristen kunnen daardoor sneller aan wapens en explosieven komen.

Peter Groenendijk en Cyril Rosman
Dick Schoof: 'Als Syriëgangers terugkomen, weten ze waar ze aan spullen en diensten moeten komen' Beeld ANP
Dick Schoof: 'Als Syriëgangers terugkomen, weten ze waar ze aan spullen en diensten moeten komen'Beeld ANP

Dat zegt Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid (NCTV). "Onderwereld en jihadisme verweven," zegt Schoof.

"Dat zagen we een paar jaar geleden echt minder. Als Syriëgangers terugkomen, weten ze waar ze aan spullen en diensten moeten komen." Daarbij kan het gaan om wapens en explosieven, maar ook om hulp, bijvoorbeeld om het land in of uit te komen.

45 kilo
Schoof noemt een arrestatie in maart vorig jaar als tekenend voorbeeld. In Rotterdam werd toen een Franse Syriëganger opgepakt: hij zat bij een kennis en had in de kelder tassen met 45 kilo munitie opgeslagen, onder meer honderden patronen voor een kalasjnikov.

De verdachte, die volgens het OM een aanslag voorbereidde, zou de munitie hebben gekocht van twee Antilliaanse criminelen.

Schoof: "Dat was echt een grote stash. Ik kan me niet herinneren dat er ooit eerder in relatie tot terreur zo'n grote wapenvondst is gedaan. Een verontrustende ontwikkeling."

Volgens Schoof zaten radicale moslims vaak eerst in het criminele circuit. "Daarna kiezen ze voor een nieuwe loopbaan, gaan ze voor een heldenstatus via het jihadisme. Maar hun oude relaties blijven bestaan, en die spreken ze aan." Politie en inlichtingendiensten zijn bezig de netwerken in kaart te brengen waarin georganiseerde misdaad en terroristen elkaar vinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden