Plus

Dichtgetimmerde garage Atlas in De Baarsjes hielp drugshandelaars

Garagebedrijf Atlas aan de Lumeijstraat in De Baarsjes is vrijdag dichtgetimmerd in opdracht van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, omdat daar waarschijnlijk zeer professioneel en geavanceerd verborgen ruimtes in auto's werden ingebouwd voor criminelen.

Dat de uitbaters vrezen dat het familiebedrijf na 29 jaar failliet gaat, is voor de gemeente geen argument om van sluiting af te zien. Beeld Jean-Pierre Jans
Dat de uitbaters vrezen dat het familiebedrijf na 29 jaar failliet gaat, is voor de gemeente geen argument om van sluiting af te zien.Beeld Jean-Pierre Jans

De eigenaar werd met een ander in een bedrijfsauto aangehouden met vijf kilo heroïne.

Het autobedrijf was al meermaals in beeld gekomen in onderzoeken van de Amsterdamse recherche. Vervolgens kwam de tip binnen dat drie met name genoemde Albanese drugshandelaars verborgen ruimtes in auto's lieten inbouwen bij een garage in Amsterdam-West van Turkse eigenaren. Die tip bleek aan Atlas te koppelen.

De recherche was extra geïnteresseerd in de kwestie omdat ze zich richt op personen en bedrijven die criminelen helpen uit zicht te blijven.

Zo onderzoekt de politie met andere partijen woningbemiddelaars die de fors opgekomen groep criminelen huisvesten en werd een taxibedrijf onderzocht dat mogelijk cocaïne voor ze distribueerde.

Langdurige observaties
Vervolgens wachtte een complex onderzoek. Atlas bleek volop gewone klanten te helpen, dus het vergde vele langdurige observaties om vast te stellen welke criminelen het bedrijf gebruikten en wanneer voor hen verborgen ruimtes werden aangebracht. Opvallend veel auto's met buitenlandse kentekens deden de garage aan.

In november 2016 zag de recherche een auto de garage in rijden waarin een verborgen ruimte zat.

Vervolgens kwamen meerdere tips binnen over drugshandel vanuit de garage en over een auto waarmee één van de eerder genoemde drugshandelaren één of twee keer per maand drugs zou vervoeren.

Heroïne en cocaïne
Die auto vertrok in februari vanaf Atlas naar het buitenland. De recherche tipte de Zweedse douane, die de auto controleerde. In verborgen ruimtes onder de voorstoelen, via een geavanceerd hydraulisch systeem te openen, zat 16,8 kilo heroïne en ongeveer twee kilo cocaïne.

Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleek in maart dat een Engels sprekende man met 'een Oostblokaccent' instructies gaf, waarna enkele jonge mannen een Audi A6 afleverden in de garage. Observanten zagen dat in de garage aan de kofferbak werd geslepen en gelast.

Later bleek een soort bak aangelast, waarin ongezien spullen waren te verbergen vanuit de auto. De mannen betaalden de garagisten contant. Die auto werd uiteindelijk na een tip van de recherche gecontroleerd bij de Zwitserse grens, waar de douane in die ruimte aan de achterbak acht kilo heroïne vond.

Ook andere forse auto's die de politie controleerde nadat die in de garage waren geweest, hadden professioneel ingebouwde ruimtes.

Stalen plaat
Zo was een Chrysler Voyager zo gemanipuleerd dat onder de middelste rij stoelen na bediening van een hydraulisch en elektrisch systeem onder een stalen plaat een aanvankelijk onzichtbare ruimte vrijkwam van wel anderhalve meter breed, dertig centimeter hoog en ruim een halve meter diep.

Daar zouden forse pakken drugs in passen of, pakweg, grote wapens. Ook in de kofferbak zat nog een geheime ruimte weggewerkt. De recherche vermoedt dat de ruimte in Atlas was ingebouwd.

Gaandeweg het onderzoek rees het beeld dat één van de eigenaren van Atlas en een vaste bezoeker op drie gebieden actief waren: met regulier garagewerk, het inbouwen van verborgen ruimtes én eigen drugshandel.

Familiebedrijf
Op 8 juni kwam het onderzoek in een stroomversnelling toen observanten de twee samen in een auto van het bedrijf zagen wegrijden en sterk het idee kregen dat zij met drugs op pad gingen.

Gebleken was dat ze meerdere keren per week tussen Amsterdam en Den Haag pendelden. Toen de politie de auto controleerde, bleken zet vijf kilo heroïne bij zich te hebben.

De eigenaar en de vaste bezoeker zitten sindsdien vast. De burgemeester liet Atlas vrijdag dichttimmeren omdat de zaak 'een gevaar is voor de openbare orde'. Dat de uitbaters vrezen dat het familiebedrijf na 29 jaar failliet gaat, is voor de gemeente geen argument om van sluiting af te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden