Dichters pleiten voor Tsead Bruinja

Tsead Bruinja wordt als de meest aangewezen persoon gezien om Driek van Wissen op te volgen, vanwege zijn kwaliteiten als dichter en omdat hij als enige concrete plannen heeft om de poëzie te promoten. Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Tsead Bruinja wordt als de meest aangewezen persoon gezien om Driek van Wissen op te volgen, vanwege zijn kwaliteiten als dichter en omdat hij als enige concrete plannen heeft om de poëzie te promoten. Foto ANP/Olaf Kraak

AMSTERDAM - Zo'n driehonderd dichters, schrijvers en literaire organisaties in Nederland en België willen Tsead Bruinja als de nieuwe Dichter des Vaderlands.

Bruinja (34) wordt door zijn collega's gezien als de meest aangewezen persoon om eind januari Driek van Wissen op te volgen, vanwege zijn kwaliteiten als dichter en omdat hij als enige concrete plannen heeft om de poëzie te promoten.

Voor de nieuwe Dichter des Vaderlands zijn naast Bruinja nog vier kandidaten in de race: Erik Menkveld, Hagar Peeters, Joke van Leeuwen en de in Antwerpen woonachtige acteur en dichter Ramsey Nasr.

Onder de dichters die Bruinja steunen, bevinden zich Jana Beranová, Mark Boog, Wouter Godijn, Erik Jan Harmens, Tsjêbbe Hettinga, Louis Th. Lehmann, Diana Ozon en Edward van de Vendel. Daarnaast hebben tijdschriften, onderwijskundigen, streektaalorganisaties, maar ook muzikanten en beeldend kunstenaars zich achter Bruinja geschaard. Ook is hij de favoriet van festivals als De Wintertuin, Crossing Border, Dichters in de Prinsentuin en Doe Maar Dicht Maar.

Bruinja zegt verrast te zijn door de steun. ''Blijkbaar zien veel mensen mij als goede ambassadeur voor de poëzie. Ik heb de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken in de literatuur. Ik heb veel geschreven en veel opgetreden in binnen- en buitenland. Dat betaalt zich nu uit.''

Opvallend is dat Bruinja tevens als de beste kandidaat wordt gezien door Ingmar Heytze en Maria van Daalen, twee dichters die in december nog op de officiële lijst stonden om zelf Dichter des Vaderlands te worden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden