Dichter bij werk wonen moet beloond worden

DEN HAAG - Mensen die thuiswerken of dichter bij hun werk gaan wonen, moeten daarvoor fiscaal worden beloond. Rond Amsterdam zullen ruim honderdduizend worden werknemers benaderd om de auto te laten staan.

Dat advies heeft een adviesgroep onder leiding van oud-vakbondsleider Lodewijk de Waal vanmiddag gedaan aan de ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Jacqueline Cramer (Milieu). De komende jaren moeten de adviezen van deze Taskforce Mobiliteitsmanagement leiden tot vijf procent minder autokilometers in de spits, in zes regio's, waaronder Amsterdam.

Het kabinet moet er formeel nog wel mee instemmen, maar volgens een woordvoerder is bij het ministerie van Financiën al welwillend gereageerd op de mogelijkheid werknemers te prikkelen minder autokilometers te maken. Zo zou een hogere verhuiskostenvergoeding mogelijk worden voor mensen die nu op ruime afstand van hun werk wonen, om ze over te halen te verkassen. Nu geldt een plafond van 5000 euro voor zo'n belastingvrije vergoeding.

De Waal boog zich de afgelopen maanden over oplossingen voor het fileleed. Voor Amsterdam denkt zijn commissie aan onder meer 'betaald rijden', autodelen en betere aansluitingen op het openbaar vervoer (zie kader). Dit soort oplossingen zou in deze regio moeten leiden tot tien procent minder autokilometers in de spits, aldus een schatting van Geert Pieter Wagenmakers van de Amsterdamse kamer van koophandel - die net als de lokale overheden, verschillende werkgeversverenigingen en vakbonden heeft meegedacht.

Deelname gaat op basis van vrijwilligheid. ''Misschien doet niet iedereen elke dag mee. Maar als je het voor mekaar krijgt dat van de tien collega's er eentje elke dag later begint of van huis uit werkt, dan heb je al tien procent.''
Vooral rond bedrijventerreinen en dankzij medewerking van grote werkgevers als Rabobank, Capgemini en de gemeente Amsterdam hoopt de adviesgroep snel veel auto's uit de file te halen. (HET PAROOL)

null Beeld
Thuiswerkers worden beloond omdat ze minder gebruik maken van de auto. Foto Gertjan Dikken Beeld
Thuiswerkers worden beloond omdat ze minder gebruik maken van de auto. Foto Gertjan Dikken
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden