Dichtende Imane vertelt ons over 'vredesvreugde'

'Vredesvreugde.' Ze heeft het woord zelf bedacht. Mooier dan 'vrijheidsvreugde', wat ze eerst in haar gedicht had staan. 'Vredesvreugde komt niet in ons op,' luidt de volledige strofe.

Heleen Boex
Imane Belkhrouf (bijna 12) zit in groep 8 van de Amsterdamse Frankendaelschool Beeld Dingena Mol
Imane Belkhrouf (bijna 12) zit in groep 8 van de Amsterdamse FrankendaelschoolBeeld Dingena Mol

Imane Belkhrouf (bijna twaalf), leerling van groep 8 op de Amsterdamse Frankendaelschool, besloot dat gedicht te schrijven nadat ze haar leraar hoorde vertellen over 4 en 5 mei. Dat gedicht draagt ze vanavond voor tijdens de stille tocht die naar de Nationale Herdenking op de Dam voert.

Ze heeft de tekst al een paar keer op haar kamer geoefend. Een regel als 'Te lang zijn we geknecht' spreek je niet dagelijks uit. "Dat heb ik van de meester gehoord. Ik weet niet meer precies wat het betekent." Als ze het goed in haar hoofd heeft zitten, mogen haar ouders, zusje en twee grote zussen als publiek fungeren. "Mijn zusje van zeven jaar begrijpt het niet helemaal."

Van zenuwen heeft ze wel een beetje last, maar ze is ook trots dat ze mag meedoen aan de officiële dodenherdenking. Haar zwart-witte jurk ligt al klaar. Ze wil er mooi uitzien als ze met vijftig andere kinderen bloemen gaat leggen bij het monument op de Dam. "Het is de eerste keer dat ik erbij ben. Ik weet dat er heel veel mensen komen. En we moeten achter de burgemeester aan lopen."

Gelukkig is de meester er ook bij. Imane zou niet weten wie Eberhard van der Laan is.

Als het twee minuten stil is op het plein, denkt Imane aan 'de doden van vroeger'.

"Aan mijn opa die nog niet zo lang geleden in Marokko is overleden. En ik heb in de klas gehoord dat er een paar soldaten dood zijn gegaan in de oorlog. Daar kan ik ook aan denken."

Van zenuwen heeft ze wel een beetje last, maar ze is ook trots dat ze mag meedoen aan de officiële dodenherdenking Beeld Dingena Mol
Van zenuwen heeft ze wel een beetje last, maar ze is ook trots dat ze mag meedoen aan de officiële dodenherdenkingBeeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden