Diane-35 regelmatig voorgeschreven als anticonceptiemiddel

Huisartsen schreven tot 2012 de omstreden pil Diane-35 nog regelmatig voor als anticonceptiemiddel. En dat terwijl de Diane-35 daar niet voor bedoeld is. Dat melden onderzoekers van het Nivel vandaag.

De Diane-35 pil.Beeld ANP

In de 25 jaar dat de Diane-35-pil op de markt is, zijn zeker 27 gebruiksters overleden aan de gevolgen van trombose, bijwerkingen van de pil. De Diane-35 mag alleen worden voorgeschreven bij overbeharing en acne, maar artsen schreven de pil ook voor als anticonceptiemiddel.

Tot nu toe was nog niet bekend hoe vaak. Het Nivel onderzocht gegevens van 80 huisartsenpraktijken en concludeerde dat van 2876 vrouwen tussen de 15 en 40 die het geneesmiddel voorgeschreven kregen, bij een derde geen sprake was van huidproblemen.

Het Nivel noemt dit opmerkelijk 'omdat er al jaren alternatieve anticonceptiemiddelen zijn zonder de mogelijke bijwerkingen van de Diane-35-pil'.Het voorschrijfgedrag van huisartsen verschilde bovendien sterk van praktijk tot praktijk. In 14 huisartsenpraktijken slikte meer dan de helft van de Diane-35-gebruiksters de pil niet vanwege huidklachten.

Voorlichting over de risico's
De pil Diane-35 raakte vorig jaar in opspraak na de dood van Franse pilgebruiksters. Sindsdien zijn de instructies rond het voorschrijven van het middel aangescherpt. Artsen mogen de Diane-35-pil blijven voorschrijven aan patiënten, maar ze moeten hen wel goed voorlichten over de risico's op trombo-embolie en over de symptomen hiervan.Bij een embolie wordt de ader of de slagader afgesloten. Dat wordt vaak veroorzaakt door een bloedstolsel. Als een bloedstolsel in een bloedvat van de longen terechtkomt, leidt dit tot een longembolie. Een deel van de longen krijgt dan geen bloed en ook geen zuurstof meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden