PlusMijn Amsterdam

Diana Tjin: 'De mix die hier vroeger was, die mis ik weleens'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: cartograaf en schrijver Diana Tjin.

Diana Tjin: 'Ik ben altijd blij als ik weer terug ben in de stad' Beeld Carly Wollaert
Diana Tjin: 'Ik ben altijd blij als ik weer terug ben in de stad'Beeld Carly Wollaert

Mijn buurt

"Dat is Oud-West. Daar woon ik al sinds 1985. Alle belangrijke momenten in mijn leven hebben zich hier afgespeeld: afstuderen, trouwen, kinderen krijgen, het ­verlies van mijn schoonouders, het lege nest. De buurt is wel achteruitgegaan."

"Het ziet er allemaal schoon en verzorgd uit, maar de mix die hier vroeger was, die mis ik weleens. Het is onhartelijk om te zeggen, maar er wonen vooral yuppen. Vroeger had je studenten, werklozen, werkenden, schrijvers, kunstenaars en ouderen. Nu is het meer een uniforme groep geworden. Dat komt de leefbaarheid niet ten goede."

Markt

"De Ten Katemarkt en groentejuwelier Sener in de Kinkerstraat. Mijn man kookt heel erg goed en hij haalt daar altijd de ingrediënten. Hij kookt van alles: Surinaams, Israëlisch, Italiaans, Hollands - echt alles waar hij zin in heeft. Sener heeft ook nog weleens verrassende ingrediënten waar hij niet zo snel aan denkt."

Groentejuwelier Sener Beeld Carly Wollaert
Groentejuwelier SenerBeeld Carly Wollaert

Wil altijd nog

"Ik wil nog een keertje door alle grachten varen. Tot nu toe ben ik nooit verder gekomen dan de grote grachten, terwijl de kleinere ook zo mooi zijn."

Beste restaurant

"Ik heb niet echt één favoriet restaurant, maar wel veel zaken waar ik heenga voor specifieke gerechten. Appeltaart eten we bij Waargenoegen in Noord, voor dimsum gaan we naar Hoi Tin op de Zeedijk, Sal Meijer heeft de beste viskoekjes en gemberbolussen, en bij Toko Ramee zijn de pasteitjes heerlijk."

De stad ontvluchten

"Dat wil ik eigenlijk nooit. Ik ben altijd blij als ik weer terug ben."

Sint-Agneskerk Beeld Carly Wollaert
Sint-AgneskerkBeeld Carly Wollaert

Favoriete Amsterdammer

"Het is misschien een beetje banaal, maar dat zijn mijn man Theo, zoon Thomas en dochter Janna. Theo is geboren in Rotterdam, maar zijn moeder komt uit de Jordaan en hij woont hier al sinds zijn achttiende, dus ik reken hem toch tot de Amsterdammers."

Speciaalzaak

"Dat is Java Bookshop in de Javastraat. Eigenaren Sanne Fase en Sharon Perlee hebben echt hart voor het boekenvak. Ze lezen alle boeken die ze verkopen en kennen hun klanten goed."

"Ze houden ook recensies bij en wie de nieuwe talenten zijn. Dat vind ik echt bijzonder. Mijn boek Het Geheim Van Mevrouw Grünwald hebben ze als leestip in de winkel liggen. Ze houden me elke keer keurig op de hoogte van hoe mijn boek verkoopt."

Kerk

"De Sint-Agneskerk is de kerk uit mijn jeugd. Die zat vast aan mijn lagere school. We moesten er elke woensdagochtend een mis bijwonen. Dat was niet altijd leuk, maar later kwam ik er tijdens een Monumentendag achter dat de kerk is gemaakt naar Italiaans ontwerp. Dat was echt een eyeopener. De kerk zit vol prachtige details die me als kind nooit waren opgevallen. Toentertijd was ik meer bezig met een rolletje drop. Het duurde precies één mis voordat dat op was."

OBA Bijlmerplein Beeld Carly Wollaert
OBA BijlmerpleinBeeld Carly Wollaert

Kroeg

"Dat is Scheltema, vanwege de bitterballen en de bijdehante opmerkingen van het personeel. Ze weten precies wie iedereen is en praten plat Amsterdams. Ik ga er af en toe heen als ik met iemand afspreek. Dan ga ik me compleet te buiten aan bitterballen en lekker roddelen. Het personeel bemoeit zich er dan vaak ook mee. Heel leuk."

Favoriete vervoersmiddel

"Dat is natuurlijk de fiets. Ondanks het vechten tegen de scooters blijft het de enige manier van verplaatsen. Samen met mijn man loop ik vaak ook de hele stad door. Zeker op zaterdagochtend, als het nog lekker rustig is en er nog geen toeristen zijn. Als je zorgt dat je voor half tien ergens in het centrum bent, zie je echt dingen die je anders niet ziet."

Bibliotheek

"Een groot deel van mijn leven heeft zich in bibliotheken afgespeeld. Toen ik naar de middelbare school ging, verhuisden we naar de Bijlmer. In de bieb op het Bijlmerplein kon ik alle boeken lezen die ik maar wilde, dat was echt magisch. Later zat ik veel in de Prinsengracht­bibliotheek en ik heb nog een jaar in de Artisbibliotheek gewerkt. Als je daar zit met het raam open, ruik je de beesten. Fantastisch."

Mooiste gebouw

"Het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties op de Oude Turfmarkt. Daar ben ik in 1981 begonnen met klassieke talen en ik heb er mijn man leren kennen. Nu werk ik er een deel van de tijd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden